Санкције ЕУ руским нафтним компанијама односе се на Србију

БЕОГРАД: Енергетичар Милош Здравковић изјавио је за Танјуг да су санкције које је ЕУ увела руским нафтним компанијама у већинском државном власништву заправо санкције које се односе директно на Србију која није чланица ЕУ и да је то вид политичког притиска на нашу државу.
rafinerija/Dnevnik/arhiva/stojanovic
Фото: Дневник/архива

"Ако се те санкције буду примењивале дословце, мораћемо да купујемо нафту из аустријског ОМВ-а или мађарског МОЛ-а или бугарског Лукоила који је, парадоксално, најећа руска државно-приватна компанија за производњу угљоводоника", оценио је Здравковић.

Он је изразио наду да ће се пронаћи неко дипломатско решење за ову ситуацију, јер Србија није чланица ЕУ и не мора да следи европску политику док не постане члан.

Здравковић напомиње да је најјефтинији начин набавке сирове нафте за наше потребе њено допремање танкерима до северног Јадрана и потом нафтоводом кроз Хрватску до Рафинерије Панчево која је највећа рафинерија у региону.

"Русија је уложила велика средства у модернизацију Рафинерије у Панчеву, у повећање капацитета производње нафте и гаса на територији Србије, а ми се снабдевамо већински са 99 одсто из те рафинерије, тако да би те санкције директно угрозиле привреду и становништво Србије", рекао је Здравковић.

Он сматра да постоје начини да се ове санкције заобиђу, али да у њих не спада преузимање већинског пакета акција НИС-а од Гаспрома.

"Мислим да до тога неће доћи, јер Руси нису креирали те санкције, нити су одговорни за то, а Србија је сувише мало тржиште да би се они борили за њега. Заштитиће свој капитал, јер свака олуја дође и прође. Тако је и са ратом у Украјини", оценио је Здравковић.

Каже да су замена транспорту нафте кроз Хрватску коришћење других могућих путева.

"Алтенатива је да бродови директно из Црног мора дођу преко Дунава до наше државе, који је међународна пловна река и нико не може да заустави руске танкере. Међутим, тоје скупљи начин. Други је да се нафта транспортује до луке у Бару, а онда возовима до Панчева и трећа могућност, ако се остави појединачним државама чланицама ЕУ да саме одлучују о примени санкција, можемо прекло луке у Пиреју, која је у већинском кинеском власништву и онда возом ка Београду", каже Здравковић.

Он отворено каже да ове санкције ЕУ посматра као врсту притиска на нашу државу, на наше политичаре и актуелну и будућу власт која ће доћи после избора.

"Србија се налази између чекића и наковња. Србија је у Европи и жели да буде члан ЕУ, међутим она још увек није члан и не мора стриктно да поштује одлуке ЕУ, нити је паметно да се у овом тренутку сврстава на једну или другу страну", рекао је Здравковић.

Он је навео да наша земља тежи чланству у ЕУ, али је подсетио да уз помоћ Руске Федерације задржавамо целовитост наше државе, да захвљујући руском вету нисмо означени као геноцидна нација, и да захваљујући Русима Република Српска није укинута, те да су уз све то Руси уложили милијарду евра у панчевачку рафинерију, а тиме и у Србију.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести