Сеоски туризам се и са „очи краде”

Агенција за рурални развој Сремске Митровице организовала је тродневно студијско путовање у Аустрију, Словенију и Републику Српску, како би се Сремци који се баве сеоским туризмом упознали са оним што се чини у земљама ЕУ, као и у суседству.
sremci
Фото: Агенција за рурални развој Сремске Митровице

Идеја је била, објашњава за “Дневник” Петар Самарџић, директор Агенције, да се уз примере домаћина и њихове савете створе нове идеје за унапређење туристичке понуде руралних средина у Срему.

„На пут смо повели све оне којима ово путовање може бити од користи (Агенција за рурални развој и Туристичке организације града, предсатвници виле “Давидовић” у Манђелосу, домаћине салаша “Исаилови”, и сеоског домаћинства Чикић из Засавице, гостинске кућа “Нана” у Ноћају...) јер како и сами кажу, доста је идеја које могу да “позајме” и примене на својим сеоским туристичким домаћинствима. Први дан путовања провели смо у Аустрији у Штајерској покрајини, где смо посетили два домаћинства“, прича Самарџић.

„На излетничком домаћинству “Дункл” у руралном подручју Штрадена, дочекали су нас са традиционалним хладним јелима која се спремају искључиво у њиховој кухињи. Имање је окружено виноградима, а домаћин нам је показао и свој вински подрум. После пар чаша наставили смо путовање, обишли четири цркве у Штрадену, а потом стигли до гостинске куће “Нел” у селу Клох, куће која се такође бави винским и излетничким туризмом. Посетили смо и домаћинство Каучич у малом селу Бенедикт у штајерској Словенији. И ово имање је окружено виноградима, а гостима се нуде домаћа вина или ферментисани напици од грожђа. Имају и своју малу ергелу са неколико коња.“

Фото: Агенција за рурални развој Сремске Митровице

Уз помоћ државе унапредили сеоски туризам

Сеоски туризам јужне и југоисточне Аустрије - Штајерска покрајина коју смо посетили, сличан је сеоском туризму Словеније, јер су сличне и географске одлике, истиче Самарyић и каже да су Словенци државним мерама у унапређење сеоског туризма кренули седамдесетих година прошлог века и да су данас од земаља бивше Југославије највише напредовали у тој области и то до те мере, да могу да се пореде са Италијом и Француском, који су лидери у овом домену.

Поред тога, додаје, Словенци су добро умрежили све субјекте руралног туризма, не само сеоска домаћинства, него и произвођаче традиционалних јела и производа типичних за Словенију, километре планинарских стаза и виснских путева, хектаре воћњака и винограда и много напора усмерили у промоцију туристичке понуде руралних крајева.


Делегацију Сремаца други дан пута је одвео у домаћинство породице Рашкар у околини Горње Родгоне у Помурју. Домаћица је, истиче Самарyић, за њих припремила локалне специјалитете: штајерску гибаницу са слатким сиром, као и ликер од јагоде, које узгајају у својим пластеницима.

„И домаћинство “Марко” у Насови, које смо посетили, нуди искључиво домаће специјалитете, а уз туризам и виноградарство баве се и сточарством. Следећа станица била је винарија “Дом Пенине” у Горњој Радгони, где смо пробали најлепша пенушава вина ове регије. Њихови виногради налазе се на Јанжевом врху, где се налази сеоско домаћинство са рестораном “Јанжев храм”, где су нам приредили пикник у природи“, каже Самарџић.

Последњег дана студијског путовања , Сремци су преко Хрватске стигли до породице Бањац у Козарској Дубици у Републици Српској.

„И ту се праве квалитетна бела вина, поред куће и прелепог дворишта простире се два хектара винограда, а на трпези се нуде домаћи специјалитети који се набављају од мештана околних села. Локални туристички водич спровео нас је до Манастира Моштаница са прелепим двориштем и каменим иконостасом, прављеним од камена из околних села. У Козарској Дубици завршило се наше тродневно путовање, а кући смо се вратили пуни позитивних утисака и нових идеја које могу да се примене и у понуди наших сеоских домаћинстава“, закључује Самарyић.

Љубинка Малешевић

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести