Северни ток 1 неће радити док Сименс не отклони квар

ВЛАДИВОСТОК: Највећи руски гасовод за Европу неће наставити да ради док "Сименс Енерџи" не поправи неисправну опрему, изјавио је данас заменик извршног директора "Гаспрома" Виталиј Маркелов.
gasovod
Фото: Tanjug (T. Valič, arhiva)

"Гаспром" је у петак саопштио да ће гасовод "Северни ток 1" остати затворен пошто на турбини на компресорској станици Портоваја цури моторно уље, што је довело до великог раста цене гаса.

На питање када ће Северни ток 1 поново почети да пумпа гас, Маркелов је рекао Ројтерсу на маргинама економског форума у Владивостоку да је то питање за "Сименс" који има обавезу да поправи опрему.

"Сименс Енерџи" је саопштио да није разумео Гаспромову представу тренутне ситуације.

Из те компаније су поручили да цурење уља на турбини Портоваја није разлог да гасовод остане затворен.

Не можемо да схватимо ово ново представљање ствари на основу информације које су нам достављене током викенда, истакао је "Сименс Енерџи" у саопштењу.

Оцена компаније је да налаз који им је саопштен не представља технички разлог за заустављање рада.

Таква цурења обично не утичу на рад турбине и могу се се решити на лицу места, закључује се у саопштењу "Сименс Енерџи".

Кремљ наводи да су санкције које је Запад увео Русији због напада на Украјину криве за енергетску кризу, док европски лидери истичу да Москва користи енергију да би уцењивала ЕУ.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести