Срби преко Бироа легално до посла у Словенији

БЕОГРАД: Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић присуствовао је потписивању Оперативног протокола о спровођењу Споразума о запошљавању држављана Србије у Словенији, који је ратификован у мају ове године и којим ће се олакшати запослење српских држављана у Словенији.
Srbi u Sloveniji na radu/Fonet
Фото: FoNet

Споразум ће ступити на снагу 1. септембра ове године и сва посредовања приликом запошљавања наших радника у Словенији обављаће се у Националној служби за запошљавање, саопштило је Министарство за рад.

Протокол су потписали директор Националне службе за запошљавање (НСЗ) у Србији Зоран Мартиновић и директорка Завода за запошљавање Словеније Мавриција Батић.

Ђорђевић је навео да је један од приоритета Владе Србије задржавање младих и унапређење њихових услова за рад и бољег материјалног положаја, али да је њена обавеза и да оним грађанима који ипак желе да раде у другим земљама обезбеди потпуну сигурност и остваривања свих права које имају и држављани земаља у које одлазе. 

"Председник Србије Александар Вучић поставио је економско оснаживање наше земље као један од приоритета рада како би задржали младе људе да живе, раде и оснују породице у својој земљи. Ми не желимо да радници одлазе из Србије, али не можемо да забранимо, с тога желимо да као држава бринемо о њима и омогућимо им заштиту свих њихових права која имају као радна снага и у другим земљама", навео је Ђорђевић.

Додао је да се Влада Србије, осим што се борио да млади остану у земљи, активно залаже и да привуче стране држављање а дођу и раде у Србију. 

Директор НСЗ Зоран Мартиновић рекао је да ће овим споразумом бити дефинисана права и обавезе и послодаваца и незапослених лица и да ће се тиме обезбедити ефикаснија заштита њихових права у другој држави, односно да ће имати једнак третман са држављанима Словеније када су у питању рад и запошљавање.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести