Србија можда неће осетити последице ембарга на увоз сирове нафте из Русије

Иако Србија због ембарга Европске уније на увоз сирове нафте која из Русије стиже морским путем не може виша да рачуна на њу, могуће је да се на нашем тржишту последице тога неће осетити. указала је уредница портала Енергија Балкана Јелица Путниковић.
Benzinska_Pumpa_18-FBakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

По њеним речима, сада је цена нафте на тржишту релативно стабилна, те не би требало очекивати проблеме у снабдевању нафтом, али је могуће да ће нафта коју ћемо увозити бити скупља.  

Она је истакла и да је могуће и да, уколико не буде значајнијег поскупљења црног злата, цена нафте остане на приближно истом нивоу као што је сада, а чланице ОПЕК-а и ОПЕК Плус најавиле су ново смањење испорука сирове нафте на тржиште због смањене тражње. 

- Има оних који очекују да би нафта могла да премаши цену од 100 долара за барел, чак има и процена да ће барел бити и више од 120 долара - рекла је Јелица Путниковић. - Ипак, сумњам да ће се то десити јер смањена потражња за нафтом, рецесија и то што Кина и даље има проблем с коронавирусом те је смањила куповину сирове нафте може утицати на то да цена од 60 долара за барел руске нафте не буде много јефтина у односу на тржишне цене. 


Помоћ ЕУ у области енергетике

Коментаришући најављени пакет помоћи Европске уније Србији од 165 милиона евра у области енергетике, Јелица Путниковић.је рекла да ће та средства бити распоређена према buyetu наше земље, који је на усвајању и који предвиђа одређена средства и за енергетику.

- Пуно новца је предвиђено и за покривање разлике од увозне цене природног гаса или електричне енергије до оне по којој се ти енергенти продају, тако да верујем да ће тај новац бити усмерен на то - казала је Јелица Путниковић.

Она је оценила да износ предвиђене помоћи није безначајан, али да није нешто што ће нам помоћи да се покрене неки велики пројекат из области енергетике.


Она је навела да Србија сада не може да увози руску нафту, али може било коју другу, коју смо и раније увозили, нафту са Блиског истока. 

- Можемо да увозимо нафту с Блиског истока и која може бити скупља нафта, али неће бити проблема ни са тим ако дође до неких већих поремећаја на тржишту. Имамо залихе сирове нафте за два месеца, имамо и залихе нафтних деривата, снабдевеност је добра, више је питање цена - рекла је Јелица Путниковић. 

Она је истакла да, рецимо, Мађарска ових дана суочена с проблемима у снабдевању тржишта горивом зато што су стране компаније које имају бензинске пумпе у тој земљи смањиле увоз свог горива јер је држава ограничила цену. 

- Евентуално би, у случају да дође до великих поремећаја на европском тржишту деривата, то могло да се одрази и на наше тржиште, али мислим да за сада не треба да бринемо - рекла је Јелица Путниковић.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести