Србија смањује ризик и трошкове задуживања у будућности

БЕОГРАД: Влада Србије данас је донела одлуку о емисији дугорочних државних хартија од вредности на међународном финансијском тржишту којима ће бити прибављена најповољнија финансијска средства за замену скупљег дуга који доспева на наплату 2020. године.
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Емисијом обвезница на међународно тржиште капитала, Србија постаје видљива и препознатљива страним инвеститорима а кроз овај начин финансирања смањује ризик и трошкове задуживања у будућем временском периоду, наводи се у саопштењу са седнице владе.

"Овом одлуком омогућено је емитовање дугорочних државних хартија од вредности на међународном финансијском тржишту у складу са најбољом европском праксом", порука је владе.

На данашњој седници усвојена је и одлука о превременом откупу дугорочних државних хартија од вредности на међународном финансијском тржишту, деноминованих у америчким доларима раније емитованих на међународном тржишту, а циљ је побољшање јавних финансија, смањење изложености девизном ризику и даља могућност отплате скуплљх дугова Србије.

Влада је усвојила и Уредбу о националном програму сигурносне заштите бродова и бродоградилишта с обзиром на то да Србија има статус државе чланице Међународне поморске организације и у обавези је да усвоји пропис који регулише ову област.

На седници је донета и одлука којом се 5. Европске универзитетске игре у Београду 2020. године проглашавају пројектом од националног значаја.

Организација овог престижног такмичења, које ће бити одржано од 12. до 25. јула 2020. године у Београду, представља највећи спортски догађај наредне године у нашој земљи и има за циљ побољшање положаја универзитетског спорта, као и позиционирање Србије на мапи универзитетског спорта Европе. Београд ће том приликом угостити више од 5.000 студената спортиста из приближно 40 земаља, са више од 400 универзитета.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести