Стан опрезно куповати преко онлајн агенција

Иако су доношењем Закона о посредовању у промету непокретности преваре сведене на најмању могућу меру, стручњаци указују на то да ни у једној земљи на свету та могућност није апсолутно искључена
stanovi, Novi Sad Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Иако су доношењем Закона о посредовању у промету непокретности преваре сведене на најмању могућу меру, стручњаци указују на то да ни у једној земљи на свету та могућност није апсолутно искључена, и да се једино обраћањем регистрованој агенцији или групацији агенција за продају непокретности та могућност своди за минимум.

Члан Одбора Групације посредника при Привредној комори Србије Владимир Обрадовић каже да је један од најсигурнијих начина за куповину стана да се купац обрати агенцији или некој од групација удружених агенција.

– Једна од њих је Групација посредника у промету непокретности у ПКС-у – истиче Обрадовић. – Има више од 150 чланова и сарађује с агенцијама и институцијама које су битне за промет непокретности, попут Катастра, јавних бележника и адвоката. Групације првенствено имају циљ да могућност било какве преваре сведу на минимум.

Иако су последњих година такви случајеви нешто ређи, захваљујући различитим законским мерама које ограничавају потенцијалне преваранте и могућност преваре приликом куповине стана своде на најмању меру, оне се ипак, и даље дешавају.

Приликом куповине стана преко регистроване агенције за продају непокретности као посредника, чија је регистрација законски обавезна, купац може бити сигуран у то да неће бити преварен и да његова животна инвестиција неће бити злоупотребљена на било који начин.

Обрадовић напомиње и то да ни у једној земљи на свету могућност преваре није апсолутно искључена, али да се једино обраћањем регистрованој агенцији и групацији агенција за продају непокретности та могућност своди на минимум.

Он наводи да чак ни индивидуално ангажовање адвоката приликом куповине стана, без посредовања агенције, није апсолутно сигурно јер су агенције за продају непокретности по закону обавезне да сарађују управо с адвокатима који су специјализовани за ту област.


Наплата штете од агенције

Доношењем Закона о посредовању у промету непокретности 2015. године, који се примењује у пуној мери, клијентима је омогућено да, уколико приликом сарадње с неком агенцијом за продају непокретности дође до било каквог вида преваре, од осигурања наплате штету која им је начињена.

Међутим, од 2015. године такве преваре су сведене на ниво статистичке грешке па су од тада забележена само два одштетна захтева за наплату осигурања.Преваре приликом куповине станова о којима се говори и пише су различите – од оних продаја које се заснивају на фалсификованој документацији, преко продаје стана с нерешеним власничким питањем или дупле продаје станова, на пример променом броја стана.

Најбољи начин да купци могућност за неку од ових превара сведу на најмању могућу меру је управо ангажовање агенције, наводе у ПКС-у.


Уколико се купац ипак одлучи да у процес куповине стана крене сам, без ангажовања регистроване агенције за продају непокретности, знатно повећава ризик да буде преварен, првенствено због незнања, истичу у ПКС-у.

На тржишту су се у последње време појавиле специфичне онлајн регистроване агенције за продају непокретности.

Такве агенције јесу регистроване, али Обрадовић истиче да се онлајн агенције разликују по недостатку директног контакта с купцем, што је веома битно.

Групација посредника у промету непокретности при Привредној комори Србије посебно скреће пажњу на опрез при ангажовању онлајн агенција јер се оне баве искључиво повезивањем продавца и купца некретнине, али не и детаљним проверавањем папирологије и документације, која је најчешће и најпогодније тло за било какву превару.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести