Стевановић: Украјинска криза неће пореметити наше планове

БЕОГРАД: Србија је консолидовала своју економију и финансије, и способна је да одговори на интерне и екстерне изазове, па и на оне које евентуално буде производила украјинска криза, изјавио је државни секретар министарства привреде Драган Стевановић.
s
Фото: Tanjug/ D. Goll, arhiva

Он је за Танјуг истакао да је убеђен да ниједан инвеститор неће одлучити да престане са инвестирањем.

Напротив, припремају се нови уговори и нова улагања и верујем да ће се све што смо на почетку године зацртали као план и остварити и да украјинска криза то неће пореметити, рекао је Стевановић.

На питање одакле су инвеститори са којима се преговара а које је недавно поменуо председник Србије Александар Вучић, Стевановић је рекао да не би да наводи имена, али је истакао да их има из свих крајева света, од Кине до САД.

Истакао је да је Министарство привреде лане потписало 50 уговора вредних више од 600 милиона евра где је вредност подстицаја износила 100 милиона и да се исто толико уговора очекује и ове године.

Вредност тих инвестиција је између 700 и 800 милиона евра, ниво подстицаја исти као лане, а њима би требало да се отвори између шест и осам хиљада нових радних места, нагласио је он.

Посебно је указао на то да не би требало више потезати питање разлике између субвенција домаћим и страним инвеститорима, јер, како је рекао, они су потпуно изједначени и не постоји никакав документ који даје приоритет страним у односу на домаће инвеститоре.

Говорећи о приватизацији панчевачке Петрохемије и Института Јарослав Черни, навео је да се сада реализују уговорне обавезе из ових приватизација.

Код Петрохемије је важно рећи да је уговор о стратешком партнерштву потписан, да је њиме дефинисано да Петрохемија буде докапитализована са 150 милиона евра од стране НИС-а, да се обезбеди постројење за прераду пропилена капацитета 140 000 тона годишње а већ сада имамо назнаке да ће инвеститор уложити и обезбедити постројење капацитета до 200.000 тона годишње, рекао је Стевановић.

Када је реч о Институту Јарослав Черни нагласио је да ће по основу уговора у наредне две године бити уложено 600.000 евра и да ће сви запослени задржати радно место.

Истакао је да је ове године кроз три програма помоћи бизнису опредељено 600 милиона динара бесповратних средстава, а остатак средстава биће из повољних кредита Фонда за развој.

Оно што је сектору малих и средњих предузећа најинтересантније је програм опреме који ћемо почети да спроводимо и расписати од априла месеца. У њему је највише новца - 1,9 милијради динара и пракса је показала да је он најефикаснији и најприступачнији корисницима, навео је Стевановић.

Истакао је да је у уторак почела исплата тзв. ковид кредита који су били додељени и уговори потписани претходне године из аранжмана који се спроводи са Европском инвестиционом банком (ЕИБ).

Нажалост, требало је мало више времена да се заврше све процедуре које је ЕИБ од нас захтевала и сада се то десило. Тај аранжман је тежак 200 милиона евра, рекао је Стевановић.

Указао је да ће од тога 100 милиона отићи на обртна средства, да је уговоре потписало око 3.500 фирми и да ће најдуже за три недеље сви добити новац.

Према његовим речима, осталих 100 милиона евра ће кренути да се реализује у наредноих пар недеља кроз инвестициони програм кроз који ће мала и средња предузећа моћи да добију кредите по повољним условима.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести