Стижу нова средства за иноваторе, СтарТек грантови до 100.000 долара

БЕОГРАД: Широк круг иноватора моћи ће од почетка марта да конкурише за бесповратна средства у вредности и до 100.000 долара који се додељу кроз СтарТек програм. 
dolari pixabay
Фото: pixabay.com

НАЛЕД наводи да ће моћи да конкуришу стартапови, неформални тимови, предузетници, мала и средња предузећа којима је потребан новац за израду иновативног производа и пласман на тржиште. 

Уз новчану подршку све добре  иновативне идеје моћи ће да добију и  менторску подршку за реализацију. 

Мартовски конкурс трајаће два месеца а после провере свих поднетих захтева већ на јесен биће познати иноватори који ће добити подршку. 

У претходна два циклуса СтарТек је већ помогао 57 иновативних компанија да њихови пројектни планови постану стварност. 

Уз подршу пројекта први мобилни ЦТ скенер стигао је на тржиште Америке, а истим путем ће брзо и иновативни препарат против хелико бактерије који је добио дозволу за извоз у САД. 

Креиран је и први софтвер за откривање фалсификата брендираних производа у онлајн продаји, као и систем за регрутацију базиран на вештачкој интелигенцији који ће на себе преузети велики део послова ХР служби око избора кандидата за посао. 

Иноватори који су досад добили подршку били су из Београда, Ниша, Новог Сада, Чачка, Зрењанина, Краљева, Суботице, Бечеја, Крагујевца, Јагодине, Бољевца.

Директор за конкурентност и инвестиције у НАЛЕД-у Душан Васиљевић рекао је да је једна од кључних идеја СтарТека да подстакне развој културе улагања у стартап заједницу. 

Додаје да је идеја да се примером мотивишу велика привреда и донатори да подрже раст иновација у Србији јер су оне значајни покретач привредног развоја. 

"Знамо да су финансије карика која најчешће недостаје у развоју иновација и зато смо наменили значајна средства за грантове док је за реализацију целокупног пројекта опредељено пет милиона долара. Поред директне подршке иноваторима већ трећу годину радимо на унапређењу регулаторног оквира за пословање, промоцију предузетништва, иноватора и иновација", рекао је он. 

СтарТек је пројекат компаније Пхилип Morris за промоцију иновација и технолошког развоја у Србији, а спроводи га НАЛЕД заједно са Владом Србије. 

Грантови су од 15.000 до 100.000 долара за улагање у дигиталну трансформацију свог пословања, истраживање и развој иновативних производа и услуга и њихов пласман на домаће и инострано тржиште.

Иновативне компаније у оквиру пројекта добијају и ваучере за око 3.000 сати подршке консултаната за регистрацију патената, усклађивање с прописима, извоз на инострана тржишта и примену нових технологија.

На прошлогодишњем конкурсу средства су добиле и идеје самоодрживе еколошке куће, антикаријес гела, гела за гашење пожара, коша који враћа лопте после шута, паметне четкице за зубе паса и паметне кућице за љубимце, блокова за изградњу кућа са готово нултом потрошњом топлотне енергије, узгајање пчела у сопственом дому и паметних канти за одлагање амбалаже.

Васиљевић истиче да је СтарТек познат и као место одакле потичу бројне реформске иницијативе и  предлози за унапређење иновационог екосистема. 

НАЛЕД наводи да је СтарТек јединствен је у Србији јер подршку развоју иновација уместо државних фондова пружа приватна компанија. 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести