Штрајк у Геодетском заводу се наставља, директор упозорава на последице 

БЕОГРАД: Штрајк у Републичком геодетски заводу (РГЗ) биће настављен, а директор Борко Драшковић упозорава да ће прекид рада оставити велике последице пре свега на грађане Србије, који не могу да остваре своје правне интересе, а потом и запошљавање у овој институцији, које је у току.
Republicki geodetski zavodi/RGZ
Фото: Републички геодетски завод

Драшковић је, у писаној изјави достављеној медијима, указао да је реч о штрајку са, како наводи, лажним мотивима, који су исконструисале и испровоцирале интересне групе пљачкаша из времена транзиције.

Навео је да ће Завод свакодневно на свом сајту www.rgz.gov.rs имати на располагању графички приказ свих служби, а оне које пружају услуге грађанима биће означене зеленом бојом, док ће оне које су обуставиле рад бити обојене црвеном бојом.

„Позвао сам запослене да буду стрпљиви и мудри како бисмо коначно ставили тачку на вишегодишњу агонију, опструкцију, правно и финансијско насиље над РГЗ које је резултирало многим судским споровима и махинацијама због нерегуларног уписа непокретности", навео је.

Драшковић је истакао да су, како наводи, лажни штрајк покренули појединци и поједине организације супротно закону, који поништава изванредне резултате Завода остварене у протекле три године, договоре направљене и потписане са министарствима и саботирају запошљавање које је у току. 

Такође штете реализацији реформи за упис власништва над непокретностима у нашој земљи, а које се спроводе кроз пројекат „Унапређење земљишне администрације у Србији“ и уз подршку Светске банке“, указао је он.

Он је окривио пре свега представнике синдиката „Независност“, и нагласио да се штрајкачки одбор распао, да нису јавно објавили захтеве.

„Миритељ из Републичке агенције за мирно решавање радних спорова позвао је запослене да се врате мирном решавању спора између службеника РГЗ-а и послодавца. Надамо се да ће спор, који је скоро био разрешен, а сада је враћен неколико корака уназад, ипак брзо бити завршен у интресу корисника услуга и запослених“, истакао је Драшковић.

С друге стране, Штрајкачки одбор поручује да се штрајк наставља несмањеним интензитетом.

Додају да се „незаконити и противуставни притисци на учеснике штрајка од стране руководства РГЗ-а појачавају и прете да трајно дестабилизују рад ове институције. 

Штрајкачки одбор уз раније поднете захтеве од Владе тражи испитивање одговорности и смену директора РГЗ због кршења елементарних људских права, синдикалних слобода и Закона који уређују право на синдикално организовање и Закона о штрајку, наводи се у саопштењу. 

Самостални синдикат Србије и УГС Независност ће, како најављују, дописом обавестити све европске инстистуције и организације у којима су синдикати чланови о драстичном кршењу људских права и синдикалних слобода у РГЗ.

„Неистините и фабриковане информације у разлозима штрајка, спровођењу и обиму штрајка као и неосноване и неаргументоване изјаве о синдикатима који су организатори штрајка су пример нецивилизацијског понашања. Такво понашање представника једне од најважнијих и најистакнутијих институција у Републици Србији је у великој супротности са политиком која тежи ка Европској унији“, истиче Штрајкачки одбор наглашавајући да је то директно супротстављено правилима која су регулисана у Поглављу 19. Приступних преговора и даје веома лошу слику о нашој земљи. 

Тврде да су одлуку о почетку Штрајка донели легитимни органи два репрезентативна синдиката као и одлуку о саставу Штрајкачког одбора. 

„Због непоштовања одлука Штрајкачког одбора смењен је председник Штрајкачког одбора као и двоје чланова који су се под притиском послодавца повукли. Два члана штрајкачког одбора су у време штрајка премештани на неадекватна радна места а супругу једне од чланица одбора је уручен отказ од стране директора РГЗ-а“, наводе у саопштењу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести