Тартуфи из Србије завршавају на црном тржишту

Не­ко­ли­ко бе­лих тар­ту­фа укуп­не те­жи­не од око 850 гра­ма про­да­то је про­шле не­де­ље за 75.000 евра на тра­ди­ци­о­нал­ној аук­циј­ској про­да­ји у Ал­би, на се­ве­ру Ита­ли­је. Тар­ту­фе је пу­тем са­те­лит­ске ве­зе ку­пио пред­у­зет­ник из Хонг­кон­га.
Beli tartuf Foto: EPA/STR
Фото: EPA/STR

Град Ал­ба у ита­ли­јан­ској по­кра­ји­ни Пи­је­монт сва­ке го­ди­не ор­га­ни­зу­је са­јам бе­лих тар­ту­фа то­ком ко­јег се одр­жа­ва и ре­дов­на ак­циј­ска про­да­ја. Бе­ли тар­ту­фи, ме­ђу нај­о­се­тљи­ви­јим и нај­ску­пљим про­из­во­ди­ма на све­ту, бе­ру се у по­је­ди­ним под­руч­ји­ма Ита­ли­је од ок­то­бра до де­цем­бра. Оних бе­лих тар­ту­фа ко­ји не мо­гу би­ти уз­га­ја­ни, већ ра­сту у шу­ма­ма, у Ита­ли­ји има све ма­ње про­те­клих го­ди­на, због, ка­ко твр­де њи­хо­ви струч­ња­ци, кли­мат­ских про­ме­на.

Док у Ита­ли­ји зна­ју ко­ли­ко има­ју и за­што им се ко­ли­чи­не тар­ту­фа сма­њу­ју, у Ср­би­ји се о то­ме са­мо на­га­ђа. На­га­ђа се и о то­ме ко­ли­ко би ки­ло­грам тар­ту­фа, би­ло цр­них би­ло бе­лих, ко­штао на тр­жи­шту, јер је сви­ма ја­сно да је аук­циј­ска це­на не­ко­ли­ко пу­та ве­ћа од оне на пи­ја­ца­ма. Та­ко на ита­ли­јан­ским пи­ја­ца­ма ки­ло­грам ове рет­ке де­ли­ка­те­сне пе­чур­ке ко­шта око 6.000 евра, док је дру­гим европ­ским др­жа­ва­ма ко­је их има­ју она не­ко­ли­ко пу­та ма­ња. Док­тор Ми­ро­љуб Ми­лен­ко­вић, пен­зи­о­ни­са­ни би­о­лог  Ин­сти­ту­та за би­о­ло­шка ис­тра­жи­ва­ња “ Си­ни­ша Стан­ко­вић” из Бе­о­гра­да, ко­ји пре­ко две и по де­це­ни­је про­у­ча­ва тар­ту­фе и ко­ји је као струч­њак уче­ство­вао у по­ди­за­њу пет­на­е­стак план­та­жа тар­ту­фа, об­ја­шња­ва за “Днев­ник” да је про­сеч­на це­на тар­ту­фа око 1.000 евра, док ове го­ди­не, због су­ше, она мо­же до­сти­ћи и 2.500 евра по ки­ло­гра­му.

Ме­ђу­тим, ка­же наш са­го­вор­ник , при­ча о то­ме да Ср­би­ја има “цр­но” и “бе­ло” зла­то ко­је не ко­ри­сти на пра­ви на­чин и да би од то­га мо­гла да згр­не си­лан но­вац, ни­је ни јед­но­став­на ни­ти та­ко ла­ко оства­ри­ва са са­да­шњим про­пи­си­ма.  Не­спор­но је, твр­ди Ми­лен­ко­вић, да је  уз­гој тар­ту­фа, ску­по­це­не и рет­ке пе­чур­ке, у Ср­би­ји мо­гућ али су рет­ке ње­го­ве план­та­же. При том се оне др­же у тај­но­сти јер већ да­ју пло­до­ве и ка­да би не­ки зна­ли где се оне на­ла­зе “на­гр­ну­ли “би да их се до­че­па­ју… Ка­ко нам је ре­као јед­на од тих план­та­жа тар­ту­фа по­сто­ји у бли­зи­ни Пан­че­ва и већ да­је пло­до­ве, ко­ји се про­да­ју на тр­жи­шти­ма где има по­тра­жње.

“Са­свим би дру­га­чи­ја при­ча би­ла да др­жа­ва ор­га­ни­зу­је от­куп тар­ту­фа и да по­сто­је, као у не­ка­да­шњој Ју­го­сла­ви­ји, от­куп­не ста­ни­це у ко­је тар­ту­фа­ри до­но­се пло­до­ве ко­је су на­шли. Он­да би се зна­ла и це­на и ко­ли­чи­на от­ку­пље­них тар­ту­фа, па не би би­ло ни­ка­кве “иле­га­ле” ни­ти пре­ва­ре. Ме­ђу­тим, код нас је за­бра­ње­но ва­ђе­ње тар­ту­фа, осим у на­уч­не свхре иако се већ го­ди­на­ма зна да их има у хра­сто­вим шу­ма­ма”, об­ја­шња­ва док­тор Ми­лен­ко­вић.

Као не­ко ко се 25 го­ди­на ба­вио про­у­ча­ва­њем тар­ту­фа, Ми­лен­ко­вић ис­ти­че да је на про­сто­ру Ср­би­је про­на­ђе­но око 70 вр­ста и под­вр­ста ове пе­чур­ке, при че­му ни­су све је­сти­ве, али сва­ка­ко пред­ста­вља­ју ве­ли­ко бо­гат­ство.

У Ср­би­ји пот­пу­на за­бра­на са­ку­пља­ња тар­ту­фа

Док­тор Ми­ро­љуб Ми­лен­ко­вић ка­же да у Ср­би­ји по­сто­ји пот­пу­на за­бра­на са­ку­пља­ња тар­ту­фа на чи­та­вој ње­ној те­ри­то­ри­ји.  “Др­жа­ва је из­да­ва­ла под за­куп шу­ме при­ват­ни­ку и он има пра­во да ан­га­жу­је тар­ту­фа­ре и да они са­ку­пља­ју пло­до­ве, ко­је ка­сни­је про­да­ју. Они су , да­кле на не­ки на­чин при­ви­ле­го­ва­ни да ску­пља­ју тар­ту­фе, док оста­ли то не мо­гу да чи­не. Је­сте да  мно­ги чи­не иле­гал­но, али има и оних ко­ји због то­га би­ва­ју ухап­ше­ни јер ра­де не­што што је за­бра­ње­но, док мно­ги оста­ју нео­т­кри­ве­ни иако је јав­на тај­на да по­сто­је тра­га­чи за тар­ту­фа­ма ко­ји их про­да­ју пу­тем дру­штве­них мре­жа. Др­жа­ва је за­шти­ти­ла шу­ме, а шу­ме се­че ко сти­же и на тај на­чин уни­шта­ва храст ко­ји је при­род­но ста­ни­ште тар­ту­фа. Све се, да­кле, вр­ти у круг не­бри­ге и не­ма­ра, а мо­гло би­ти би­ти са­свим дру­га­чи­је”, за­кљу­чу­је Ми­лен­ко­вић.

“Ла­ич­ка је по­де­ла на цр­ни и бе­ли тар­туф, јер има ви­ше вр­ста и то струч­ња­ци до­бро зна­ју. Пр­ве сад­ни­це смо тр­жи­шту по­ну­ди­ли 2001. го­ди­не и од та­да је у Ср­би­ји на­ста­ло 15-20 план­та­жа тар­ту­фа и тре­нут­но 10 ра­ди али не же­ле да се зна где су оне , јер у овој зе­мљи се кра­ду и про­из­во­ди мно­го ни­же вред­но­сти. Да­кле, на тих 10 план­та­жа је ус­пе­ло уз­га­ја­ње тар­ту­фа што је са­свим си­гур­но до­каз да оне мо­гу ов­де успе­ва­ти и ван при­род­ног ста­ни­шта и да то је­сте до­бар би­знис. Нај­ко­мер­ци­јал­ни­ја и нај­по­жље­ни­ја вр­ста је бе­ли тар­туф и ње­га има ма­ли број зе­ма­ља све­та.

Thumbnail

Пси трагаачи за тартуфима Фото: EPA/NIC

Има га Ита­ли­ја, Истра у Хр­ват­ској, ма­ле ко­ли­чи­не мо­гу се на­ћи у Швај­цар­ској и Ма­ђар­ској , от­кри­ва­ју се у по­след­ње вре­ме и у Ру­му­ни­ји. Ср­би­ја има при­род­но ста­ни­ште ове дра­го­це­не пе­чур­ке. У про­те­клих две и по де­це­ни­је ис­тра­жио сам и утвр­дио да, под усло­вом да по­сто­је шу­ме,  бе­лог тар­ту­фа има око Са­ве, са обе стра­не – Од Хр­ват­ске и Ре­пу­бли­ке Срп­ске на ова­мо, пре­ко До­њег Сре­ма и Ма­чве, за­тим По­ду­на­вље и Шу­ма­ди­ја – око 100 ки­ло­ме­та­ра ју­жно од Бе­о­гра­да. То је не­ки оп­шти про­стор ко­ји ни­је ма­ли јер је про­стор­но ве­ћи не­го Истра. Не ка­жем да ми мо­же­мо да ис­по­ру­чи­мо ве­ће ко­ли­чи­не бе­лог тар­ту­фа не­го Истра, већ са­мо да га има­мо у при­род­ном“, ка­же Ми­лен­ко­вић.


И „За­са­ви­ца” на уда­ру иле­гал­них тра­га­ча

На­кон што су кра­јем про­шле го­ди­не ме­ди­ји об­ја­ви­ли да је у Спе­ци­јал­ном ре­зер­ва­ту при­ро­де “ За­са­ви­ца” из­ва­ђе­но 300 гра­ма бе­лог и 700 гра­ма цр­ног тар­ту­фа, по­чео је пра­ви “стам­пе­до” ра­зно­ра­зних љу­ди ко­ји би да га се до­че­па­ју, ка­же за “Днев­ник” Сло­бо­дан Си­мић, упрв­ник “За­са­ви­це” .

“Не мо­же­мо да жи­ви­мо од ра­зних “ти­по­ва” ко­ји тра­же тар­ту­фе. У окви­ру Спе­ци­јал­ног ре­зер­ва­та по­сто­је чу­ва­ри и не­ма ко­па­ња и тра­га­ња за тар­ту­фа­ма, али их има у при­ват­ним шу­ма­ма око нас. Тар­ту­фе ко­је смо про­шле го­ди­не про­на­шли, осим у на­уч­не свр­хе, оста­ви­ли смо за спе­ци­ја­ли­те­те ко­је ина­че про­да­је­мо. Та­ко пор­ци­ја  на­шег чу­ве­ног гу­ла­ша од ман­гу­ли­це ко­шта 750 ди­на­ра, а го­сти ко­ји га же­ле са тар­ту­фа­ма пла­ћа­ју 1.500 ди­на­ра. Пра­ви­мо и на­шу ра­ки­ју од тар­ту­фа, па 2,5 дл ко­шта 2.500 ди­на­ра. Ове го­ди­не су тра­же­ни тар­ту­фи, са­мо ма­ле ко­ли­чи­не, за на­уч­не свр­хе “, ка­же Си­мић.


Ипак, на­гла­ша­ва наш са­го­вор­ник, срп­ски бе­ли тар­туф не за­о­ста­је по ква­ли­те­ту и  ми­ри­су за истар­ским и ита­ли­јан­ским, јер не би до­ла­зи­ли стра­ни куп­ци у Ср­би­ју да је дру­га­чи­је...

“Да­кле, има­мо при­род­на ста­ни­шта тар­ту­фа, и бе­лог и цр­ног, али је под­руч­је где су она пот­пу­но не­у­ре­ђе­на код нас и ту вла­да пра­ва “хај­ду­чи­ја”. По­ку­шао сам  да ука­жем да то под­руч­је тре­ба да се уре­ди у би­ло ко­јој обла­сти ка­ко не би по­сто­ја­ли љу­ди ко­ји ха­ра­ју хра­сто­вим шу­ма­ма, во­да­ју псе и уби­ра­ју тар­ту­фе без до­зво­ле, зна­ња, одо­бре­ња, над­зо­ра др­жа­ве. Сви­ма је са­мо у гла­ви да се што пре до­че­па­ју тар­ту­фа и да га про­да­ју, про­пи­си и ре­гу­ли­са­ње ове обла­сти за­пра­во ни­ког не за­ни­ма”,об­ја­шња­ва Ми­лен­ко­вић.

Пре­ма ње­го­вим ре­чи­ма, те­шко је про­це­ни­ти ко­ли­ко има тар­ту­фа­ра, па се по­ми­ње да их има из­ме­ђу 500 и 1.000, а има и оних ко­ји твр­де да их има и 5.000, јер се че­сто чу­је да се тра­жи обу­ка па­са за на­ла­же­ње тар­ту­фа.

У Ср­би­ји око 70 вр­ста тар­ту­фа

​​​​​​​На про­сто­ру Ср­би­је про­на­ђе­но око 70 вр­ста и под­вр­ста тар­ту­фа, при че­му ни­су све је­сти­ве, али сва­ка­ко пред­ста­вља­ју ве­ли­ко бо­гат­ство. Пр­ве “сад­ни­це” ових пе­чу­ра­ка су се на на­шем тр­жи­шту по­ја­ви­ле 2001. го­ди­не и од та­да је у Ср­би­ји на­ста­ло 15-20 план­та­жа тар­ту­фа од ко­јих још увек ра­ди де­се­так на ко­ји­ма је ус­пе­ло уз­га­ја­ње те је до­ка­за­но да оне мо­гу ов­де успе­ва­ти и ван при­род­ног ста­ни­шта.

“Ја­ко се ома­со­ви­ло, а то на те­ре­ну зна­чи да у шу­ма­ма тра­га­чи за тар­ту­фа­ма, ко­ји за­ла­зе и у др­жав­не и у при­ват­не шу­ме, има­ју су­ко­бе са “ло­кал­ним” мом­ци­ма, да им се бу­ше гу­ме на ко­ли­ма, тру­ју пси и до­ла­зи до ту­ча. Пре не­ко­ли­ко да­на је је­дан Обре­нов­ча­нин ко­ји је ушао на под­руч­је се­ла Ку­пи­но­ва до­био ба­ти­не јер је тра­жио тар­ту­фе у др­жав­ним шу­ма­ма. До­га­ђа се и да до­ма­ћи пси уби­ју об­у­че­не псе за тра­же­ње тар­ту­фа... Да­кле, има про­бле­ма, јер не­ма оних ко­ји би све то мо­ра­ли да ре­гу­ли­шу и да он­да сва­ко ра­ди свој по­сао, а то је др­жа­ва”, на­во­ди Ми­лен­ко­вић.

Thumbnail

Понуда белих тартуфа у Кувајту фото: EPA/RAED QUTENAA​​​​​​​

Тре­ба ис­та­ћи, на­гла­ша­ва Ми­лен­ко­вић, да уко­ли­ко чо­век не из­ва­ди у шу­ма­ма, из­ва­ди­ће га не­ка жи­во­ти­ња и за­то не тре­ба да по­сто­ји за­бра­на да се ва­ди тар­туф. Сви­ње су сва­што­је­ди и оне су за­ин­те­ре­со­ва­не за тар­ту­фе до ко­јих до­ла­зе у шу­ми. Ла­ко их на­њу­ше и он­да ко­па­ју све док их не на­ђу и по­је­ду. То тра­је ми­лион го­ди­на и не­ма про­бле­ма - ука­зу­је наш са­го­вор­ник, па се та­ко сви­ње у на­шим шу­ма­ма хра­не као не­ки бо­га­ти љу­ди све­та ко­ји су спрем­ни да да­ју сил­не па­ре за не­ко­ли­ко гра­ма тар­ту­фа…

Љу­бин­ка Ма­ле­ше­вић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести