ТЕХНОИМПЕРИЈЕ Мајкрософт претекао Епл као највреднија јавна компанија на свету

Мајкрософт је данас накратко претекао Епл и постао највреднија таква компанија на свету, што је нови заокрет у вишедеценијском ривалству између две велике технолошке групације.
e
Фото: Pixabay.com

Акције софтверске компаније порасле су данас за око један одсто, док су акције произвођача Ајфона пале за скоро толико, пренео је "Фајненшел тајмс".

Узбуђење инвеститора због новог таласа генеративне вештачке интелигенције (АИ), вођено огромном популарношћу ОпенАИ-овог ChatGPT, од када је лансиран крајем 2022. године, наставило се и у новој години, а Мајкрософт је једна од компанија која је због тога највише профитирала.

Промена на ранг-листи најбогатијих компанија на свету, такође, је утицала на произвођача АИ чипова Нвидију, чије су акције ове године порасле за око 11 процената.

Епл је у великој мери изостављен из приче о вештачкој интелигенцији која је покренула Мајкрософт, највећег добављача ОпенАИ подршке и клауд хостинг провајдера, као и пионира у примени АИ четбота у својим производима за претрагу.

У исто време, забринутост због слабије продаје Ајфона, посебно у Кини, утицала је на Еплове акције у првих неколико дана 2024. године.

Епл и Мајкрософт су ривали од 1980-их, када је компанија коју су основали Стив Џобс и Стив Вознијак оптужила произвођача Виндоуза Била Гејтса да је украо "изглед и осећај" рачунарског софтвера Мекинтоша.

Епл је почетком 1990-их изгубио тужбу за ауторска права против Виндоуза, отварајући пут Мајкрософту да деценијама доминира тржиштем рачунара.

Али вођена успехом Ајфона, Еплова тржишна вредност је коначно престигла Мајкрософт 2010. године и ту позицију одржала неколико година док се Виндоуз борио са преласком на мобилно рачунарство.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести