ОТКРИВАМО ШТА ЈЕ ОСМЕХ НА ЛИЦУ ВОЈВОДИНЕ ускоро важни инфраструктурни радови на северу Бачке, а ево и који

Изградња брзе саобраћајнице која ће спојити Бачки Брег, на граници са Мађарском, и Наково или Српску Црњу, на граници са Румунијом, требало би убрзо да почне како је најавио пре неколико дана и председник Србије Александар Вучић.
p
Фото: Zavod za urbanizam Vojvodine

Ускоро би требало, рекао је председник, да се потпише уговор за изградњу ове саобраћајнице. Тај пут којем је „радно” име „војвођански осмех”, „смајли” или „северна тангената”, покренуће развој севера Војводине, целе покрајине, а тиме и Србије. Саобраћајница дужине 175 километара спојиће два гранична прелаза, и између њих Сомбор, Кулу, Врбас, Бечеј, Нови Бечеј и Кикинду.

Министар Горан Весић истиче да  није у питању само саобраћајно повезивање, већ нови путеви значе и нове инвестиције, радна места, бољи стандард грађана, могућност за развој туризма.  Он истиче да изградња овог пута није важна само за Србију, већ и за Европску унију, јер представља најбржу везу Румуније према Мађарској, што значи да ће бити веома фраквентан и биће покретач развоја овог дела Војводине.


Ромб

Деоница 1, дужине од 22,7 километра,  почиње у зони планиране кружне раскрснице "Бачки Брег" на траси постојећег државног пута бр.15 и завршава се после планиране петље "Сомбор".

Техничком документацијом се предвиђа денивелисано укрштање типа ромб. Траса пута у овој деоници планирана је са преласком преко водотока Плазовић.


Комплетан „смајли“ обухвата саобраћајницу која ће спојити границу са Мађарском код Бачког Брега, Сомбор и Врбас, ту ће се спојити са ауто-путем Е-75, док ће са источне стране ауто-пута повезати Србобран, Бечеј, Нови Бечеј, Кикинду и гранични прелаз са Румунијом код Накова. Према тренутно расположивој планској документацији, пут ће водити од граничног прелаза Бачки Брег, до обилазнице око Сомбора па даље ка Кљајићеву, те ће проћи тик уз Сивац, Црвенку, Врбас и Србобран са северне стране ових насеља, уз изградњу одговарајућих саобраћајница за приступ овом коридору. Деоница пута поред Врбаса пролази недалеко од болнице у Виноградима и наставља даље ка недавно ревитализованом путу Врбас-Србобран, који ће постати саставни део нове саобраћајнице, укључујући и постојећи надвожњак на аутопуту Е-75. Нешто пре Србобрана, брза саобраћајница ће се пружати улево и проћи ће близу насеља са северне стране, све до пута за Бечеј (код Земљорадничке задруге Србобран), где ће постојећим путним правцем проћи уз Радичевић, а затим са исте јужне стране обићи Бечеј и Нови Бечеј. Следеће место на траси је Ново Милошево, које ће нови пут обићи са северне стране, док ће Кикинду обићи са јужне, а даље наставља ка Накову, или Српској Црњи, и граници са Румунијом.

Састојаће се од четири траке широке 3,5 метра , а највећа дозвољена брзина биће 100 километара на час. То значи да ће пут од свих ових шест градова и општина ка Новом Саду, и обрнуто, бити знатно убрзан. Од Новог Сада до Сомбора моћи ћете за око сат времена уместо досадашњих више од сат и по. Пут до Кикинде биће скраћен за око двадесетак минута, па ће од Новог Сада ка Кикинди бити брже преко Србобрана и нове саобраћајнице, него преко Зрењанина. Сада је за тај пут потребно више од 90 минута. Сомбор и Кикинда сада ће бити удаљени само 90 минута вожње новом саобраћајницом, док је до сада најбржи пут био преко Бачке Тополе и Сенте, за шта је требало издвојити више од два сата.


Труба и детелина

Деоница Врбас почиње на граници општина Кула/Врбас и завршава се на граници општине Врбас/Србобран. Предвиђају се 4 денивелисана укрштања – петље Врбас запад, Врбас север, Врбас исток и Врбас Е-75 (део у општини Врбас), од чега су Врбас исток и запад типа трубе, док су Врбас север и Е-75 типа пола детелине.


Гранични прелази Бачки Брег (Мађарска) и Наково (Румунија) биће удаљени мање од два сата вожњом, док су тренутно удаљени три часа вожње.

Биће изграђено 11 петљи, 12 површинских раскрсница и 152 моста, надвожњака и подвожњака.

- Веома велики значај за Град Кикинду, али и цео Севернобанатски округ ће имати изградња брзе саобраћајнице Наково-Кикинда-Сомбор-Бачки Брег, која спаја североисток и северозапад севера наше Србије, односно спаја исток и запад Војводине- рекао је за “Дневник” градоначелник Кикинде Никола Лукач.- Ово ће значити повећање инвестиционих потенцијала града Кикинде, најбрже и најближе повезивање са Коридором 10 и ауто- путем, те ће Кикинда бити још боље место за живот, рад и подизање деце. Овакви пројекти омогућавају креирање одличног амбијента за живот и рад у граду Кикинди.

Председник општине Србобран Радивој Дебељачки рекао је раније за наш лист рекао да  је изградња овог пута веома важна за ову општину, биће4 измештен теретни саобраћај, а градиће се и обилазница око Србобрана.

-  Из Србобрана су током јавне расправе о овој саобраћајници, долазили предлози како да се кроз ову општину на најбољи начин провуче „смајли”, да сеобезбеди приступ пољопривредницима њиховим њивама и да се тачно зна где ће се налазити надвожњаци, атарски путеви.

Председник општине Врбас Предраг Ројевић каже да је брза саобраћајница Кикинда-Сомбор од великог значаја и за Врбашане, јер осим тога што спаја два округа Јужнобачки и Западнобачки, ствара и бољи привредни амбијент што ће привући и нове инвеститоре у Врбас.


Прикључак за Арачу

Као специјалан случај саобраћајног приступа на траси мотопута, планиран је и директан саобраћајни прикључак специфичног садржаја на трасу мотопута, на потезу Нови Бечеј – Ново Милошево у зони СРП "Слано Копово"- прикључак за Арачу (км 133+582), као археолошки, културолошки и верски локалитет од посебног значаја.


- То нам је изузетно важно, јер Врбас желимо да вратимо на мапу старог привредног гиганта као што је некад био и сигурно да Врбасу није место на маргинама- истиче Ројевићи додаје да ће  саобраћајница створити и боље услове за индустријску зону и од великог је значаја за Врбас због прављења бољег амбијента за довођење страних инвеститора.

Председник општине Кула Дамјан Миљанић истиче да ће у Кули бити два укључења на трасу, код индустријске зоне и на Липарском путу, како би се теретни саобраћај преусмерио из центра Куле, док ће Црвенка и Сивац имати по једно укључење.

Нико Перковић

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести