ТРЕНУТНО ТРОШИМО ОКО 3,5 ПУТА ВИШЕ ЕНЕРГИЈЕ А могуће смањити потрошњу више од 35 одсто

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је данас да Србија троши око 3,5 пута више енергије у односу на европски просек да произведе исту јединицу бруто домаћег производа.
TANJUG/RADE PRELIĆ
Фото: TANJUG/RADE PRELIĆ

Министарка је у  Привредној комори Србије (ПКС)  на трибини "Мањи рачуни, већи комфор, чистији ваздух", на којој је представљен начина реализације и финансирања пројеката унапређења енергетске ефикасности казала да су стамбене зграде свуда у Европи један од највећих потрошача енергије, па тако и у Србији, где чине око једне трећине укупне потрошње енергије.

Због тога је, како је нагласила министарка, поред националног програма који се већ спроводи у 131 јединица локалне самоуправе, покренут и Јавни ESCO пројекат у још 15 локалних самоуправа, а који је намењен стамбеним зградама у систему даљинског грејања са циљем да смање потрошњу енергије и пређу на наплату топлотне енергије по утрошку.

"Циљ је да кроз тај пројекат енергетски санирамо више од 500 стамбених зграда, површине око милион квадратних метара", рекла је Ђедовић Хандановић.

Она је истакла да је укупна вредност овог пројекта којег ресорно министарство спроводи у сарадњи са ЕБРД  64,5 милиона евра.

"Приоритет пројекта ће бити зграде код којих су могуће највеће уштеде, а процене су да  је могуће смањити потрошњу више од 35 одсто", рекла је министарка.

Према њеним речима, за грађане је важно да ће израда комплетне документације која подразумева елаборат и студију бити финансирана из донације, као и 50 одсто инвестиција, док ће преосталих 50 одсто грађани отплаћивати од уштеда за грејање јер ће годишњи рачуни за грејање остати исти или бити незнатно увећани у односу на садашње.

"Користи за грађане биће вишеструке, јер ће моћи  сами да утичу на трошкове грејања зими и хлађења лети, повећаће комфор, али и вредност некретнина, трошкови одржавања биће нижи, а биће побољшан и визуелни изглед зграда", рекла је Ђедовић Хандановић.

Она је подсетила и да је од укупно 15 локалних самоуправа, у шест завршени јавни позиви, а да су у девет позиви још у току, наводећи податак да је до сада  пријављено 950 стамбених заједница, од којих је  600 стамбених заједница из Београда.

Министарка је нагласила и да је Јавни позив у Београду отворен до 19. јануара.

Председник ПКС Марко Чадеж рекао је да су субвенције државе за енергетску ефикасност велика  ствар, али да доносе и доста посла.

"Потребно је  да се грађани и стамбене заједнице што боље информишу о новим могућностима да искористе субвенције државе за енергетску ефикасност и тако уштеде енергију, смање рачуне, трошкове кућних буџета, живе боље, конформније, у чистијем и здравијем окружењу, а оно што је за нас исто такође битно је да подигну цене својих некретнина", рекао је он.

Чадеж је додао да ће и привреда имати користи јер ће енергетска санација стамбених зграда, омогућити  отворање нових значајних послова.

Данашњу трибину у ПКС  организовали су Министарство рударства и енергетике,  Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) и ПКС.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести