УШТЕДА ЗА ГРЕЈАЊЕ А ДА БУДЕ ТОПЛИЈЕ Продужен коурс за енергетску санацију стамбених зграда: да ли је и ваш град на списку?

Јавни позиви за енергетску санацију стамбених зграда које су прикључене на систем даљинског грејања биће продужени у већини градова до почетка фебруара. Министарство рударства и енергетике обезбедило је 64,5 милиона евра за 15 градова и општина у Србији, рекла је данас министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

- У пет градова и општина су јавни позиви завршени, док ће у већини осталих међу којима су и Београд, Ниш, Крагујевац, пријављивање трајати и до почетка фебруара, јер нам је циљ да енергетски санирамо што већи број стамбених зграда за које смо обезбедили субвенције у износу до 50 одсто вредности енергетске санације. Апелујем на локалне самоуправе и управнике зграда да искористе ову јединствену прилику да омогућимо грађанима да троше мање енергије, плаћају мање и реновирају своје стамбене јединице - рекла је Ђедовић Хандановић.

Министарка је истакла да ће се реализацијом пројекта енергетски санирати око 500 стамбених зграда, односно око милион квадратних метара.

- Пројекат подразумева енергетску санацију крова и фасаде зграда чиме се омогућавају уштеде енергије од 20 до 30 одсто. На овај начин, повећаће се вредност некретнина, грађани ће моћи да боље контролишу потрошњу топлотне енергије зими, као и трошкове хлађења лети, али ће се повећати и комфор, вредност и визуелни изглед зграда - рекла је министарка.

Она је нагласила да је прелиминарна процена да би енергетска санација стана од 60 квадратних метара коштала грађане око 1.500 евра у периоду од десет година. Половину инвестиције обезбеђује држава, а осталих 50 одсто плаћају сами грађани кроз рачун за грејање који би у периоду отплате био исти или незнатно већи него пре учешћа у програму.

Министарка је додала да ће приликом избора стамбених зграда приоритет имати оне које имају највећу специфичну потрошњу, а које би у случају преласка на наплату по потрошњи, а без енергетске санације, имале веће рачуне.

Ђедовић Хандановић је истакла да ће се након утврђивања прелиминарног списка пријављених стамбених зграда, извршити избор консултанта који ће за сваки објекат предложити мере енергетске санације, уштеде и начине отплаћивања.

- На основу тога ће свака стамбена зграда донети коначну одлуку да ли жели да учествује у програму - рекла је министарка.

Фото: Dnevnik.rs

Јавни позиви завршени су у Пироту, Ужицу, Трстенику, Врању и Панчеву, а поред ових локалних самоуправа у програму могу да учествују и станари стамбених зграда у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Чачку, Краљеву, Неготину, Новом Пазару, Ваљеву и Зрењанину.

Пројекат „Енергетска санација стамбених, више-породичних зграда прикључених на систем даљинског грејања – Јавни ЕСЦО Пројекат” спроводи се у сарадњи са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД).

Од укупне вредности пројекта која износи 64,5 милиона евра, 50 милиона евра је зајам ЕБРД, а 14,5 милиона евра обезбеђује се из донација.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести