Турк: Нема најаве одустајања страних инвеститора

БЕОГРАД: За сада нема никаквих најава да ће неки страни инвеститор одустати од улагања у Србији због кризе изазване пандемијом корона вируса, каже потпредседник Савета страних инвеститора Дејан Турк.
t
Фото: Youtube Printscreen

"Баш супротно. Србија је добро одговорила на кризу. Видим доста позитивних момената", рекао је Турк на панелу на тему "Економија после пандемије", на међународној конференцији "Свет после корона вируса" у оквиру иницијативе Београдски стратешки дијалог.

Турк, генерални директор Вип мобајл Србија / А1 Словенија, наводи да се свакодневно бори с власницима компаније у Мексику да стави неке инвестиције за Србију у вези са 5Г мрежом, за коју каже да је била мало демистификована и да се за њу везују неке теорије завере.

"Видели смо сада да смо на граници капацитета ове наше садашње инфраструктуре. Можда ће то неке друге државе блокирати неко време због јавности. Србија је у ситуацији да можда прва у региону добије неку добру 5Г мрежу", рекао је Турк.

Каже да је улагање сваког страног инвеститора у Србији дугорочно, да је у Србији још увек радна снага изузетна и међу јефтинијим у региону, те да је Србија на добром путу да изађе из кизе боље него било која друга земља.

Поновио је да је за сваког страног инвестотора битно да пословно окружење буде предвидиво и транспарентно, да се реформе спроводе и да постоји правна сигурност.

"Увек сам оптимиста и видим добру слику за Србију", каже Турк. Навео је да су за пословање важне четири ствари и то спремност домаћинсатва на потрошњу, финансијска ситуација у земљи и у државној каси, страна улагања и радна снага.

Највише га, каже, брине да ће можда због стечаја и отказа отићи добри радници и да фирме зато неће имати интерну снагу па су зато, наглашава, важне мере које ће осигурати радна места, као и пореске олакшице.

Та помоћ, наводи, треба да буде циљана, транспарентна и недискриминаторна.

 

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести