У Кањижи отворена коворкинг канцеларија за младе предузетнике

КАЊИЖА: Прва коворкинг канцеларија, простор у којем млади могу да раде у заједници и започну свој бизнис, отворена је у Дому омладине у Кањижи, у оквиру Интеррег пројекта у који су укључене институције из земаља слива Дунава „Унапређење институционалних капацитета и поспешивање сарадње у циљу суочавања и поступања у складу с утицајима транснационалних миграција младих (YOUMIG).
kanjiza
Фото: S otvaranja kovorking kancelarije u Kanjiži

Чланица пројектног тима YOUMIG Лаура Ивановић каже да је простор намењен младим предузетницима који немају сопствени пословни простор, али им треба инспиративно окружење у којем ће с људима из различитих делатности бити у прилици да развијају своју пословну идеју.

Гост-предавач на отварању био је Ото Рат из Граца, један од суоснивача првог приватног коворкинг простора у том аустријском граду. Он је истакао да су таква места идеална за развој идеја и предузетништва код младих људи.

Коворкинг канцеларије имају бројне позитивне ефекте, сматра Рат. Како додаје, млади могу да раде у заједници, да сарађују и размењују искуства.

Осим тога, могу да искористе пословне везе осталих корисника. Верујем да је отварање канцеларије у месту као што је Кањижа прави погодак, поручује гост из Граца.


Искуство из Мокрина

Већ трећу годину таква канцеларија успешно ради у „Мокрин хаусу” у Мокрину. Графичка дизајнерка и фотографкиња у „Мокрин хаусу” Бранислава Брандић наглашава да се коворкинг простор у Мокрину разликује по томе што је тај модеран простор у руралној средини.

Ту су људи из целог света, поготово у току лета, наводи Бранислава Брандић.

Како додаје, током зиме долазе фирме на тим билдинг активности. Често организујемо и неке радионице и догађаје за локалну заједницу да бисмо подржали и њих и да би и они имали што више садржаја. За њих је простор за рад бесплатан, дакле, за људе из Кикинде и Мокрина. Заинтересовани који долазе из целог света немају нека претерана очекивања, често не знају шта то има у Мокрину, али могу искусити руралну средину, радити неке ствари које не могу у градовима. Овде могу да се изолују и фокусирају само на свој посао. Имају простор и за уживање и за рад јер располажемо смештајним капацитетима, обезбеђујемо им три оброка дневно и имају техничку и сваку другу подршку. Драго нам је што се такви простори отварају и у другим местима у околини и ми смо ту да подржимо њихов рад, каже Брандићева.


Корисници ће до 1. јануара простор у Дому омладине, који је обезбеђен захваљујући локалној самоуправи, моћи да користе бесплатно, а потом ће за употребу плаћати симболичну надокнаду, а од интересовања за његово коришћење зависиће и опстанак коворкинг канцеларије.

То је свакако један нови вид развијања бизниса, али у околини већ имамо неколико таквих простора, од којих је „Мокрин хаус” у Мокрину најуспешнији, затим у Суботици „Инфо стад хаб”, који су исто тако добри. Коворкинг простора има у Београду, Новом Саду и још неким градовима у Србији. То је институционална форма која показује велику тенденцију развоја свуда у свету, каже Ивановић.

М. Митровић

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести