У Научно-технолошком парку Нови Сад: ДЕАЛ лабoраторија индустрије НА УСЛУЗИ ПРИВРЕДИ И ИСТРАЖИВАЧИМА

Данас је у Научно-технолошком парку у Новом Саду отворена ДЕАЛ лабораторија индустрије 4.0 за дигиталну трансформацију производних и логистичких система која ће бити на услузи привреди и истраживачима.
NT park
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Ову  јединствену лабораторију, такве врсте у Србији, данас су у присуству помоћнице министра за привреду Републике Србије Катарине Обрадовић-Јовановић, обишли регионални директор ЕБРД за Западни Балкан Матео Коланђели и заменица шефа Делегације Европске уније у Републици Србији Пламена Халачев, чије су институције омогућиле реализацију овог пројекта.

ДЕАЛ лабораторија ће омогућити да се креира и надгледа комплетан процес појединачне производне линије уз помоћ виртуелног света. На овај начин моћи ће да се види како изгледа када неки део процеса или производа моделујемо, тестирамо и опробамо у дигиталном облику пре него што то реализујемо реално то јест у његовом коначном облику.

– Ово отварање није само корак напред за НТП Нови Сад и његове чланице, за наш Универзитет у Новом Саду, већ је и прилика за све истраживаче, научнике и привреднике да из прве руке виде најновија решења и иновације у примени ПЛМ-а, као кључног интегративног фактора индустрије 4.0 – казао је директор Научно-технолошког парка Нови Сад Небојша Дракулић.

Регионални директор ЕБРД за Западни Балкан Матео Коланђели нагласио је да отварање ове савремене лабораторије редставља сведочанство о значају сарадње између академске заједнице и привреде, што доказује да су иновације у самом средишту локалног економског развоја.

„Фокус ћемо ставити и на развој осталих технолошких паркова - Ниш, Чачак и Крушевац, јер ће ове лабараторије пружати подршку малим и средњим предузећима у развоју иновација и у мањим градовима”, казао је Коланђели.   

Пламена Халачева, заменица шефа Делегације Европске уније у Републици Србији истакла је да је велико задовољство што је присутна на отварању ДЕАЛ лабараторије, подржане од стране Европске уније кроз финансирање саветодавног Програма подршке за мала и средња предузећа који спроводе партнери из Европске банке за обнову и развој. – Кроз овај програм пружена је подршка за 132 мала и средња предузећа у Србији, у која су уложена укупно 2,2 милиона евра и тиме им је омогућено да реализују пројекте којим се усвајају нове технологије и повећава иновативност привредних субјеката – напоменула је Халачева.

Овај пројекат настао је у сарадњи Axiom Tech и Siemensom, а на представљању овог пројекта  и његовом значају говорили су и проректор Универзитета у Новом Саду др Никола Јорговановић, као и декан Факултета техничких наука проф. др Срђан Колаковић и декан Економском факултета проф. др Небојша Гвозденовић у присуству представника бројних компанија, саопштено је из Научно-технолошког парка.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести