УПРКОС САНКЦИЈАМА Руска привреда у 2023. години изненадила растом, незапосленост рекордно ниска

МОСКВА: Руска економија је у одлазећој години оборила неколико рекорда у привреди, а једно од главних изненађења је економски раст упркос првобитном страху од колапса.
petrograd rusija pixabay
Фото: pixabay.com

Мистарство за економски развој Русије очекује годишњи економски раст од 2,3 одсто, централна Банка Русије (БР) три одсто, а председник Русије Владимир Путин 3,5 одсто, а главни покретачи економског раста су ове године били производња, грађевинарство, пољопривреда и велика потражња руских потрошача, преноси РИА Новости.

На почетку године је према речима портпарола Кремља Дмитрија Пескова постојала претња од колапса руске привреде и била је потребна "мобилизација свих ресурса и унутрашњих снага" да би спречила катастрофа.

У Русији је у октобру забележена рекордно ниска незапосленост од 2,9 одсто, али то ствара и проблеме пошто потреба компанија за радном снагом стално расте, а Москва ће морати да привуче и раднике из иностранства и повећа продуктивност рада.

Председник Русије је рекао да би инфлација у Русији у 2023. години могла да буде већа од 7,5 одсто, близу осам одсто, али власти претпостављају да ће бити могуће вратити је на циљ од четири одсто.

Русија се суочила и са рекордним растом цена бензина и дизела, а Влада Русије је била принуђена да реагује драстичном привременом мером, потпуном забраном извоза горива, да би смирила цене на тржишту.

Руска валута је током 2023. године била у константном паду у односу на главне светске валуте, па је Москва морала да уведе валутна ограничења која су у децембру стабилизовала курс на око 90 рубаља за долар.

Расходи руског буџета су према процени Министарства финасија Русије достигли историјски рекорд од 32,2 билиона рубаља, али и приходи су изнад очекиваних, тако да ће буџетски дефицит према очекивањима бити мањи од 1,5 одсто БДП.

Ова година ће у Русији бити забележена и по добровољном смањењу производње нафте у картелу ОПЕК+ и новим санкцијама Запада против Москве.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести