Влада фриленсерима предлаже неопорезиви износ од 384.000 динара

БЕОГРАД: Новим предлогом за уређење пореских обавеза фриленсера који је Влада Србије урадила након поновљених консултација са Удружењем фриленсера и предузетника Србије (УФПС) и Удружењем радника на интернету увео би се неопорезиви износ од 384.000 динара годишње, за цео обухваћени период, сазнаје Танјуг у Влади Србије.
racunar
Фото: pixabay.com, ilustracija

То, како се објашњава у предлогу, значи да сви они који су зарађивали мање од око 673.000 динара годишње не би имали никаквих обавеза за протекли период.

У предлогу се наводи да би свим фриленсерима, без обзира на делатност, били признати нормирани трошкови од 43 одсто остварених прихода, укључујући и неопорезиви износ.

Ове погодности би се поред ранијег периода, примењивале на све приходе који ће се остварити закључно са 30. септембром ове године.

Пореска обавеза за протекли период би била утврђена без обрачунате камате за период пре доношења решења, обавезе би се измиривале у периоду од 10 година у 120 месечних рата, уз могућност превремене отплате.

У случају кашњења у исплати одређене рате, обрачунавала би се само камата од дана доспећа до дана уплате.

Када је реч о будућим плаћањима, прецизира се да би се од 1. октобра признавали нормирани трошкови од 54.900 динара на кварталном нивоу и да би се порези и доприноси обрачунавали квартално, уместо месечно.

Током ове године очекује се доношење новог закона којим би била регулисана права радника запослених на интернету.

УФПС:Влада прихватила већину сугестија фриленсера

БЕОГРАД: Влада Србије је у великој мери прихватила сугестије Удружења фриленсера и предузетника Србије (УФПС) чија је суштина у томе да се практично отписују сва потраживања Пореске управе од 1. јануара 2016. до краја септембра 2021. за све фриленсере који су приходовали до око 57.000 динара месечно, саопштено је из УФПС.

Од овог отписа би, како се наводи, били изузети они фриленсери код којих је већ започета контрола ове године и за које се рачуна период од 1. јануара 2015.

Влада би прихватањем сугестија потпуно отписала дуг свим фриленсерима који су зарађивали до око 674.000 динара годишње, а исти модел опорезивања би се примењивао за све приливе до 30. септембра ове године, наводи се у саопштењу.

За прелазни период од 30. септембра ове до 1. јануара следеће године, односно до ступања на снагу закона који ће уређивати права и обавезе фриленсера, примењивао би се модел без нормираних трошкова.

Када је реч о будућем периоду УФПС наводи да ће фриленсери са високим износима моћи да се определе да постану предузетници или пређу у друштва са ограниченом одговорношћу.

"Ово значи да нас очекује још доста посла у будућности, али да смо оптимистични у вези са решавањем свих преосталих недоумица за будући период", наводи се у саопштењу.

УФПС оцењује да је Влада усвајајући сугестије удружења учинила да се смање нејасноће и бриге чланова УФПС, не само везано за период од 2015. године него и за убудуће.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести