Волкот: Бизнис иде ка хибридним ланцима снабдевања

БЕОГРАД: Светски познати професор иновација Роберт Волкот, на мастеркласу за извршне директоре српских фирми у Привредној комори Србије, данас је говорио о будућности развоја бизниса и истакао да компаније осим утврђивањем својих позиција и модела морају да се базирају и на истраживањима и иновацијама.
s
Фото: FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Волкот, који има и своју консултантску фирму, а лидер је и Твин групе међународних експерата који размишљају о будућности бизниса, оценио је да ће доћи до измене у ланцима снабдевања ка хибридним.

Објаснио је да ће опстати део садашњих дугих ланаца снабдевања, да ће део пословања бити везан за регионалне ланце снабдевања, док ће захваљујући напретку технологије део производње бити у близини кућа потрошача и купаца.

"Ускоро ће део производње бити у близини кућа потрошача. Технологија још за то није спремна, али развој ће ићи у правцу да ће бити практично пред вратима", рекао је он.

Навео је пример куповине једне виљушке за коју је кроз дуге ланце снабдевања потребно повезати земље из више региона да би се произвела и испоручила и оценио да ће кроз развој технологије, а споменуо је 3Д штампу, то бити производња у крају.

"Ланци снабдевања у наредних 30 година биће хибридизовани. За то неће бити потребно копирати односно преносити производњу из 20. века. Уз употребу робота и вештачке интелигенције производња ће бити близу куће", рекао је Волкот.

Објашњавајући предности проксимитета - близине, навео је пример Амазона који прати активности потенцијалних купаца а затим производе унапред лоцира у њиховој близини како би време испоруке када до поруџбине дође било минимално.

Обраћајући се већем броју извршних менаџера на мастеркласу, Волкот је указао на компаније које су због бољих резултата сада запоставиле улагања у иновације и истраживања па су кроз пад отишле "стазом заборава".

Указао је да се компаније осим утврђивања садашњих позиција и резултата морају бавити и истраживањима која често делују ризично.

"То су два различита света и две различите врсте људи. Лидери компанија морају да нађу начина да ове две ствари функционишу заједно", рекао је он.

Саветница за дигитализацију премијерке Ане Брнабић, Марта Арсовска Томовска, истакла је да је Волкот професор светског гласа анагажован на два најзначајнија факултета у Америци, саветник и инвеститор у више светских компанија.

Истакла је да су људи у Твин мрежи лидери, иноватори и футуристи који деле идеје у ком правцу се креће свет.

Саветник председника Привредне коморе Србије Михаило Весовић је истакао да је мастерклас прилика за пословну заједницу у Србији да види шта је следеће у свету бизниса и да покуша да прилагоди своја размишљања и планове.

Додао је да би извршни директори компанија требало да буду отворени ка новим информацијама, идејама и будућности.

Мастерклас је одржан захваљујући подршци премијерке Ане Брнабић и председника Привредне коморе Србије Марка Чадежа.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести