Вучић: Комерцијална банка продата у идеално време и на најбољи начин

БЕОГРАД: Комерцијална банка је продата у иделано време и на најбољи могући начин, изјавио је председник Србије Александар Вучић и истакао да је држава успешно решила још једно велико педузеће и ослободила се још једног великог финансијског ризика.
aleksandar vucic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Вучић је синоћ, на питање телевизије Коперникус зашто је Комерцијална продата када је имала око 11 одсто тржишног удела, рекао да је Комерцијална банка имала проблеме у претходном периоду, мада не таквих да је била неликвидна, као и да су њени биланси били све лошији.

"У правом тренутку је држава донела одлуку о продаји и у договору са ММФ-ом и Светском банком, који су то подржали", нагласио је Вучић.

Комерцијална банка и после продаје ради и радиће и даље, рекао је Вучић и нагласио да нема никакве везе што она више није под државном контролом, јер свака банка жели да ради што боље и тако остварује већи профит.

"Тај са стране ће да пласира развојне кредите ако има рачуницу, а домаћи ће да пласира те развојне кредите ако има да узме кеш у свој џеп. Свака банка на свету ће да пласира што је могуће више кредита да би имала што већу зараду. Што би онда наша државна банка пласирала више него нека друга банка, када и та друга банка жели да заради још више него државна банка", запитао је председник Вучић.

Додаје да би државна банка само пласирала у ризичне пласмане за разлику од других банака и да би то грађани Србије на крају морал ида плате.

Држава је, наводи, морала да плати за Агробанку и Привредну банку Београд око 800 милиона евра, а што су платили грађани Србије.

Напоменуо је да најмоћнији инвеститори имају власништво у НЛБ банци, која је купила Комерцијалну банку, као и да држава Словенија има у НЛБ-у удео од само 25 одсто.

Вучић подсећа да је наша држава имала негативна искуства и са другим државним банкама, као што је Универзална банка и другим које су уништене.

Такође, напомнуо је да Србија и даље има српске банке, Поштанску штедионицу која није мала банка, као и Српску банку.

Вучић каже да држава није била сама у Комерцијалној банци, пошто је удео имао и ЕБРД.

"Ту су били први проблеми, и ту је почео сукоб са ЕБРД. Ту су прављени, пре свега, партијски аранжмани", рекао је Вучић и додао да је било предвиђено да се бившем председнику ИО Комерцијалне банке Ивицу Смолићу исплати отпремнина од чак 700.000 евра, што су платили грађани Србије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести