Атанацковић: Раст минималца "вуче" и раст осталих зарада

БЕОГРАД: Раст минималне зараде за 11,1 одсто утицаће и на раст осталих зарада, можда не у толиком проценту, али би оне могле да буду веће за осам или девет одсто, указао је почасни председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић.
atanackovich002
Фото: Танјуг (Видео)

"Привреда максимално подржава жељу и синдиката и владе да зараде расту јер треба имати у виду да ако порасте минимална зарада за 11,1 одсто да ће и све остале зараде да порасту. Оне не могу да остану на истом нивоу или их стиже практично ова минимална зарада", рекао је Атанацковић на конференцији за новинаре после седнице Социјално-економског савета.

У приближном проценту, наводи, можда остале плате неће порасти за 11 одсто, али ће бити веће на пример за осам или девет одсто што је, каже, добро.

"Послодавци подржавају веће зараде запослених, али смо у страху да ли ће се то негативно одразити на неке делове послодавачке организације, део привреде која је представљена са 97 или 98 одсто одсто оних који имају мале економске могућности", навео је Атанацковић.

Поводом предлога да се минимална зарада од идуће године повећа за 11,1 одсто, Атанацковић је рекао да, глобално гледано, цела привреда ће бити растерећена овог повећања, али појединац неће.

"У овим условима ипак је направљен помак", каже Атанацковић и додаје да је у последње три године повећана минимална зараду за чак 27,9 одсто, а нешто мање је повећана и просечна зарада.

Послодавачка организација и српска привреда, како наводи, очекује наредне године реорганизацију, пре свега, пореске политике и веће растрећење привреде.

"Можемо да будемо задовољни, имамо добре резултате са 3,5 или четири одсто раста, али су нам у будућности потребни неки кинески резулатати, потребно је да тај раст буде већи од пет одсто да бисмо на прави начин стигли земље у окружењу и земље ЕУ", каже Атанацковић.

Навео је да је Србија још на нивоу неке "средње развијене афричке земље" и да морамо да се потрудимо да се то промени, а то ће бити могуће, како каже, само ако Министарство финансија у наредним годинама, буџетима и визијама то буде подржало, јер без улагања у привреду не можемо очекивати резултате.

"Унија је подржала ово повећање минималне зараде са овом резервом. Нисмо се надали да ће бити веће од 10 одсто, али смо компензацијом кроз смањење оптерећења за давања за пензије и повећање неопрезивог дела добили на исти начин толико растерећење", рекао је Атанацковић.

Унија послодаваца Србије је, каже, била спремна да подржи да минимална зарада по радном часу буде 171 динара.

"Овај предлог је 172,5 динара, само динар и по је разлика. Међутим, Председништво Уније је стало на становиште, пре него што смо сазнали са чиме ће изаћи Министартсвио финансија, да је 10 одсто неки максимум који прихватамо", рекао је Атанацковић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести