Банке неће тражити наплату судских трошкова; Адвокати: Уједначити судску праксу

Банке су исказале начелну спремност да у случају сваког повољног исхода спора пред Врховним касационим судом од друге стране не наплаћују трошкове које су саме имале у вези вођења сваког појединог спора, већ да они остану на терет банака, саопштено је из Удружења банака.
sluzbenici banka
Фото: Dnevnik (arhiva)

Врховни касациони суд у петак је донео одлуку по којој банке имају право да наплаћују трошкове обраде кредита и трошкова осигурања стамбеног зајма код Националне асоцијације за осигурање кредита (НКОСК).

Удружење банака оценило је да је Врховни касациони суд својим тумачењем дефинисао како судска пракса треба да изгледа за све текуће и будуће спорове, што ће омогућити да се заустави талас судских процеса између клијената и банака и да се њихов однос врати у стање здравог партнерства и сарадње.

Ставовима које је донео ВКС правосудни систем Србије се приближио правосудним системима Европске уније и земаља региона. Упорност банака да докажу да су у праву, после заиста великог броја спорова и изнетих аргумената, коначно је уродила плодом, пише у саопштењу.


Адвокати: На штету грађана

Адвокати Мирослав Живковић, Марко Милутиновић и Никола Живуловић оценили су да је најновији став Врховног касационог суда (ВКС) донет у корист банака, а на штету грађана, тј. клијената и навели да је то разлог протеста који су јуче организовали испред поменутог суда.

Адвокат Мирослав Живковић је навео да Врховни касациони суд 20 година стоји на становишту да банке немају право на наплату накнаду трошкова, односно да их могу наплатити само ако су стварно образложени по висини и структури, а сада одједном износи супротан став.

Према Живковићевим речима, задужење Врховног касационог суда јесте да уједначава судску праксу, а овде, пошто је пракса судова била јединствена, није било потребе да се оглашава.

На питање новинара да ли ће сада и грађани који су добили спорове против банака у вези са наплатом трошкова обраде кредита и премије осигурања код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита, ретроактивно враћати новац који су на судским пресудама добили, адвокат Живковић је одговорио да „то и јесте циљ, да се грађани оглобе”.


Такође, наводи се да овим најновијим ставовима ВКС-а проблем није коначно решен јер треба привести крају све започете парнице.

Саопштено је да су банке исказале начелну спремност да у случају сваког повољног исхода спора не наплаћују од друге стране која је изгубила спор, већ да трошкови остану на терет банке.

Предмети у којима је донета и извршена пресуда против банака, такође неће бити предмет било какве правне акције банака против клијената.

Генерални секретар Удружења банака Владимир Васић објаснио је да оваквим ставом Врховног касационог суда нема ни победника, ни побеђених и истако да је њиме економија Србије на добити.

„За кредитни рејтинг Србије и изгледе за његово даље повећање, очување поверења инвеститора у хартије од вредности Републике Србије на међународном тржишту, за наставак страних и домаћих инвестиција, веома је важна порука о правној сигурности инвестиција која је оваквим ставом ВКС послата”, казао је Васић.

Он истиче да овакав став банкама омогућава да наставе са снажном кредитном активношћу, без које нема планираног раста БДП-а, али ни подизања стандарда грађана и унапређења перформанси наших предузећа.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести