ЦРВЕНА ПАПРИКА ПРЕДЊАЧИЛА ЦЕНОМ Од хране највише поскупели МЛЕЧНИ ПРОИЗВОДИ у прва три квартала 2023. (фото)

БЕОГРАД: Након прва три квартала 2023. године, просечан међугодишњи раст потрошачких цена износио је 13,9 одсто, објавио је данас Републички завод за статистику.
jogurt boce
Фото: pixabay.com

И у трећем кварталу, као и у првој половини године, на раст цена највише су утицали млечни производи, поврће, месо, струја, хлеб, житарице и огрев.

У анализи "Трендови, III квартал 2023" наводи се да је међугодишњи раст цене хране у прва три квартала 2023. од 22,3 одсто био највише одређен растом цена млечних производа за 33,9 одсто.

То јест растом цена јогурта, воћног јогурта, са додатком житарица, кефира и слично, свежег сира свих врста и пуномасног млека, учествујући у укупној структури раста цена са 12,4 одсто.

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Иако је међугодишњи раст цене поврћа, од 32,6 одсто, постепено успорио у поређењу са првом половином 2023, и даље је највише био одређен ценом црног лука, кромпира, нарочито црвеног, паприке, шаргарепе и парадајза, који чине језгро раста цена поврћа у прва три квартала 2023, док је једини дефлаторан утицај имала цена белог лука.

Када је реч о међугодишњем расту цене меса у прва три квартала 2023. од 16,2 одсто, она је највише била одређена растом цене свињског меса без костију, сланине, говеђег и јунећег меса без костију и кобасица од свињског, говеђег и мешаног меса, са укупним учешћем у структури годишње стопе раста цене меса у прва три квартала 2023. од 41,6 одсто.

Фото: kobasice, cvarci, slanina/Dnevnik/Radivoj Hadžić

У прва три квартала ове године, међугодишњи раст цена хлеба и житарица од 18,4 одсто, највише су генерисали раст цена белог хлеба, сланих грицкалица, слани штапићи, смоки, переце, рибице и слићно, као и тестенине свих врста, учествујући у структури укупне стопе раста цена хлеба и житарица са 57,2 одсто.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести