ГОРИВО МАЊИ ТРОШАК Дизел и бензин се вратили десетак динара уназад

Већ неколико недеља на домаћем нафтном тржишту гориво појефтињује, па је сада за литар потребно око 10 динара мање него пре око два месеца.
benzinska pumpa, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Dnevnik.rs

Тако сада литар безоловног бензина кошта мање 146 динара, а за цена литре евродизела спустила се испод 160 динара. У односу на крај октобра и почетак новембра, када су цене горива у Србији биле највише ове године, литар бензина коштао је готово 158 динара па је сада јефтинији за око 12 динара, док је за литар евродизела пре око два месеца било потребно 10 динара више, пошто је коштао око 170 динара.

На цену горива на српском тржишту, али и на свим тржиштима у регону, утиче цена сирове нафте на светским берзма, која је такође неколико недеља у паду. Овогодишња просечна цена барела “брента” креће се око 72 долара, а највиша овогодишња цена “брента” била је почетком октобра, када се та количина продаавла за више од 86 долара. Од тада је цена, уз мање осцилације, стално ишла на ниже, па је крајем прошле недеље, када се цена спустила за око пет одсто, барел “брента” коштао 54,35 долара, а и уторак је током дана забележен сличан пад цене нафте јер је цена барела “брента” с око 53 долара, клизнула на око 50 долара.

У односу на крај октобра и почетак новембра, литар бензина је сада јефтинији за око 12 динара, а евродизела 10 динара

По речима генералног секретара Удружења нафтних компања Србије Томислава Мићовића снижење цене горива последица је пада цене сирове нафте на глобалном тржишту у протеклом периоду.  - На цену нафте на глобалном тржишту утиче много фактора, а осим цене нафте ту је и вредност долара, као и најаве о повећању или смањењу производње,  улагања у истраживање... - каже Мићовић. - Тренутно је и понуда нафте већа од потражње за њом, а и за то има неколико разлога, међу којима је свакако и то што су куповане велике количине нафте када је било најављивано да ће цена бити виша, производња је већа.


За исте паре пунији резервоар 

Будући да је цена горива већ дуже време клизи наниже, из недеље у недељу за пуњење резервоара било је потребно мање новца, па кад се упореде цене од пре два месеца са садашњим уштеда у ночанику је приметна. Наиме, за куповину 40 литара безоловног бензина пре два месеца требало је око 6.300 динара, док сада иста количина кошта око 5.800 динара, односно у новчанику остаје скоро 500 динара, а за тај новац може се сипати нешто више од три литре овог горива више него раније. Слична је уштеда и при куповини евродизела јер је сада за 40 литра потребно 6.400 динара, уместо  6.800 динара, па у ночанику остаје 400 динара, односно може се сипати око 2,5 литара  овог горива више.


Слично као и у Србији и дешава се на тржиштима у региону, на којима је, такође, гориво јефтиније него раније. Ипак, већих промена у распореду земаља није било, па је цена безоловног бензина у у Србији и даље на средини лествице у региону. Ово гориво најповољније је купити у Македонији и Бугарској, а насјкупље у Грчкој. Скупље него у Србији безоловни бензин кошта у Хрватској, а готово исто као и  у нашој земљи ово гориво плаћају возачи  у Словенији, Мађарској и Црној Гори. Јефтиније него на нашем тржишту безоловни бензин кошта у Босни и Херцеговини и Румунији.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести