МОМИРОВИЋ: ПАДАЈУ ЦЕНЕ У МАЛОПРОДАЈИ Инфлација ће до краја године бити осам одсто

БЕОГРАД: Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић изјавио је данас да је инфлација тренутно највећи изазов за трговину и да се ради на њеној стабилизацији, као и да очекује да ће стопа инфлације до краја године бити спуштена на осам одсто.
tomislav momirovic
Фото: Youtube Printscreen

"Уверен сам да ће до краја године инфлација износити осам одсто и да ће се у првом делу наредне године спустити на два до четири одсто", рекао је Момировић на Ритејл самиту, у организацији Привредне коморе Србије. Подсетио је да влада заједно са партнерима из приватног сектора реализује акцију Боља цена.

"Мислим да смо изазвали један домино ефекат снижавања цена у малопродаји", рекао је Момировић. На питање да ли ће се наставити са акцијом Боља цена, министар је рекао да се ради на неколико паралелних акција са приватним сектором.

"Преговарамо, од пољопривредника, прерађивача до трговаца. То није једноставно, посебно у условима инфлације. Ово што смо постигли са 36 производа је велики успех, али не заустављамо се на томе. Изазвали смо талас снижења, важно је да наши грађани то осете и да могу за свој новац више да купе", рекао је Момировић.

Просечна маржа у Србији износи 14 одсто, а министар истиче да влада иде у смеру стимулисања конкуренције и спречавања стварања монопола.

"Ми смо пре 10 година имали само два ланца, од тога је један био доминантан. Данас имамо пуно и регионалних и националних компанија укључујући Лидл, највећи европски ланац", рекао је Момировић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести