Од Новог Сада до Београда 235 динара уместо 210         

НОВИ САД: Путарина за употребу јавног пута, његовог дела и путног објекта поскупеће 12 одсто, а од када – зависи од тога када ће посланици Скупштине Србије усвојити Предлог закона о измени Закона о накнадама за коришћење јавних добара.
naplatna rampa, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Тај предлог Влада Србије усвојила је на последњој седници и упутила га у Скупштину Србије по хитном посутпку. У образложењу Предлога наводи се да је тренутна висина путарине у Србије нижа од реалне вредности и да је последње повећање било 7. јануара 2017. године. Тада је путарина повећана десет одсто у односу на претходни ценовник. Пре тога, путарина није повећавана од 2009. године.

Цене материјала, енергената и опреме које се користи за одржавање ауто-путева и осталих путева су у знатној мери повећане за протекле две године. Уз то, наводи Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Србија у односу на евопске земље које користе исти  систем наплате путарине има најнижу цену путарине по пређеном километру.

Повећањем прихода од путарине обезбедиће се више новца за финансирање одржавања и развоја путне мреже. Процењује се да би повећањем од12 одсто приход од наплате путарина био већи 1,9 милијарду динара, односно да ће укупан износ ове године износити 27,6 милијарди.

Уколико посланици Скупштине Србије прихвате Предлог, додатне трошкове имаће возачи који користе јавни пут или његов део – власници моторног возила домаће регистрације, као и они који имају стране. С друге стране, за тих 12 одсто ће бити повећан приход у буџету Србије.

Ваља подсетити на то да је од септембра прошле године путарина поскупела само за странце јер у они до тада плаћали мању цену од домаћих возача. Поскупљење за странце било је у просеку око пола евра за све категорије моторних возила, од мотора, преко аутомобила и аутобуса до камиона с две приколице. Нове цене путарине „Путеви Србије”, уз сагласност Владе Србије, одредили су због усклађивања девизног ценовника путарина с важећим курсом евра, с обзиром на то да је и лане још увек примењиван средњи курс евра из новембра 2014. године. Од септембра 2018. године утврђено је да се путарина израчунава по средњем курсу од 118,29 динара.

За разлику од прошле године, поскупљење путарине сада ће осетити и домаћи возачи. Уколико Предлог прође, они ће, рецимо, уместо 210 динара на релацији Београд – Нови Сад плаћати 235, односно 25 динара више него до сада. Или, од Београда до Суботице, уместо садашњих 560 динара, плаћаће 627, што је 67 динара више него сада. Да ли ће „Путеви Србије”, који су надлежни за наплату путарина, заокруживати цену путарине из предлога који је упућен Скупштини Србије, остаје да се не види јер је наведено само да се тражи повећање од 12 одсто. 

Љ. Малешевић


Деоница Београд–Суботица                                                  

                                 сада                 нове цене од Београда

наплатне станице:     

– Инђија                70                           78

– Марадик             80                           90

– Бешка                 100                        112                                          

– Нови Сад            210                        235                                     

– Змајево               270                        302

– Врбас                  320                        358

– Фекетић              360                        403

– Бачка Топола      430                       481

– Жедник                480                       537

– Суботица             560                       627                                  

                         (у динарима)


 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести