Табаковић: Ниво лоших кредита срезан на свега 6,5 одсто 

БЕОГРАД:  Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је данас да је ниво проблематичних кредита у укупним одобреним кредитима у Србији износио у августу свега 6,5 одсто, што је значајно смањење.
Tabakoviћ, NBS Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Њихова вредност је за 16 процентних поена нижа у односу на тренутак када смо почели да спроводимо стратегију за решавање проблематичних кредита уз подршку и подстицај Мисије ММФ", рекла је Табаковић на заједничкој конференцији за новинаре са министром финансија Синишом Малим и представницима тима Међународног монетарног фонда.

Илуструјући добру координацију и сарадњу Владе и НБС, односно координацију монетарне и фискалне политике, Табаковић је истакла да је пре четири године тешко неко могао да верује да ће Србија имати десетогодишње динарску хартију од вредности.

"Данас у портфељу динарских хартија од вредности Србија има више од 60 одсто хартија од вредности са рочношћу дужом од пет година. То значи да инвеститори верују у будућност и одржив раст Србије и зато улажу у дугорочне хартије", навела је она.

Камата на те хартије је пре четири године, када су први пут понуђене, износила 14 процената, а данас износе 4,8 процената, што је, како наглашава гувернер, мерљив резултат јер је доказ поверења оних који у Србију улажу. 

Према њеним речима, постигнута је макроекономска стабилност, инфлација је ниска, остварена је стабилност цена, а "на нама" је, како каже, да тај резултат одржимо.

Табаковић хе додала да је у односу на период од пре четири године данас 200.000 више запослених у приватном сектору. 

Истакла је и да је НБС задовољна сарадњом са ММФ-ом и Владом Србије, као и оствареним резултатима.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести