Табаковић: Дина картица смањује удео сиве економије

БЕОГРАД: Домаћа Дина картица повећава број безготовинских плаћања, а смањује трошкове и удео сиве економије, изјавила је данас гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.
jorgovanka tabakovic
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Гувернер је то изјавила на промоцији Дина картице Комерцијалне банке, која је прошлог месеца издала 11.000 тих картица, а на којима се налази део слике младе српске сликарке Гале Чаки.

Табаковић је подсетила да је 7. октобра 2003. први пут реализована трансакција са Дина картицом, коју су основале НБС и пословне банке.
"Дина је тада основана са истим циљем са којим је промовишемо и данас - да повећамо број безготовинских плаћања и да смањимо удео сиве економије, односно да покажемо да поштујемо себе, поштујући државу, тиме што плаћамо порезе", подвукла је Табаковић.

Каже да је Дина у једном периоду изгубила свој континуитет, упркос покушајима државе да све велике и моћне "вуче за рукав", како би Дина постала кобренд.
"Нисмо успели, али нас то није деморалисало. Желимо да промовишемо Дина кард систем, као што то раде све развијене и много снажније земље од Србије, развијајући домаћи картични систем", каже Табаковић.

Према њеним речима, не постоји тако богата држава и богат појединац који може себи да дозволи луксуз да у малој радњи на углу, плаћа картицом интернационалног бренда, јефтиније, ефикасније, знајући да тиме што плаћа у својој држави, плаћа себи за болнице, обданишта, за развој кулуре и подршку младима.
"Ви схватите да сваки пут када провучете Дина уштедите себи и својој држави", подвукла је Табаковић.
Гувернер је отворила свој новчаник и показала да у њему има Дина картицу Банке Поштанске штедионице, те истакла да ће узети Дина картицу сваке банке и да ће њима плаћати.

Она је показала да има и Мастер и Виза картице и рекла да њима плаћа само онда када мора.
"Постоје данас неки шаљиви људи у неким банкама и представљају нам Дину као нов производ желећи тиме да одуговлаче спровођење закона у којем сваки грађанин Србије треба да има омогућен приступ свом платном рачуну картицом која може у Србији да се реализује", рекла је Табаковић и поручила им: "Ссаљивџије, придружите нам се".

Владимир Медан, председник Извршног одбора Комерцијалне банке, изразио је задовољство што је та банка у своје пословање укључила нови-стари бренд "Дина картицу" и подвукао да је Комерцијална банка у прошлом месецу издала 11.000 нових Дина картица.
"Комерцијална банка је одлучила да уђе у додатни развој Дина из више разлога, а један од разлога је што је то домаћа картица и сви трошкови везани за ту картицу су далеко нижи и много ближи свим клијентима банке, а циљ је да клијент буде задовољан", рекао је Медан.

Истакао је да је банка, такође, желела да подстакне најбоље у нашој земљи, а то су млади уметници и ствараоци, те је одлучила да на својим Дина картицама "утисне" део слике младе српске уметнице Гале Чаки.
Осим Дина картице за физичка лица, Медан је најавио и да ће банка од 15. августа лансирати и Дина бизнис картицу, за сва правна лица.
"Поносни смо и што је Комерцијална банка направила мали искорак јер је Дином могуће плаћати и преко интернета", рекао је Медан и најавио да је то плаћање ускоро бити проширено за све кориснике.

Каже да је до сада подељено два милиона Дина картица које се могу реализовати у 65 терминала широм Србије.
Медан је поделио Дина картице Комерцијалне банке гувернеру Табаковић, као и министрима у Влади, Зорану Ђорђевићу и Ненаду Поповићу, који су такође присуствовали промоцији.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести