Власницима кућа, станова и других непокретности стиже на наплату трећа рата пореза на имовину

Овогодишња трећа рата пореза на имовину доспева на наплату сутра.
zgrade porez, fbakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Тај намет, који плаћају власници кућа, станова и друге непокретне имовине, разрезује се на основу тржишне вредности некретнина. У већини општина и градова у Војводини цене некретнина нису се мењале у односу на прошлу годину па су зато и суме које су у решењима и на уплатницама већ достављене обвезницима исте или тек незнатно другачије него лане.

Приходи од пореза на имовину се сливају у општинске касе па је општинама стало да тај посао обаве што ажурније. Помоћ у том послу стигла је од Владе Швајцарске, која је обезбедила новац за 325 пописивача кои су снимили право стање у општинама. То је и разлог што се све ређе дешава да се порез плаћа на стару кућу које више нема, а на истом плацу је нова вила или чак зграда. Та акција одвијала се у Пећинцима, Бачкој Паланци, Сремској Митровици, Кули, Сомбору, Апатину, Темерину, Тителу, Бачу, Срборану и Оџацима.

Обвезницима који своје обавезе не испуне у четвртак до поноћи на суму коју су пропустили да плате зарачунава се затезна камата па се и обавезе увећавају. Међутим, с те стране стиже добра вест – снижена је референтна каматна стопа Народне банке Србије, а с њом је пала и затезна камата. То значи да ће се онима који закасне да плате порез обрачунавати камата од 10,50 одсто годишње уместо досадашњих 10,75 одсто.

Д. В.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести