Осигурање усева није обавезно, али је нужно

Законом о финансирању и обезбеђењу финансирања пољопривредне производње који је на снагу ступио јуче није прописана обавеза осигуравања усева,

али је за очекивати да ће пракса наметнути ту потребу, изјавила је  министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић и поново позвала пољопривреднике да у што већем броју осигурају своје усеве.

„Закон не прописује обавезу осигуравања усева, али ми смо убеђени да ће пракса наметнути ову потребу.И без овог закона сведоци смо да је и претходних година осигуравање било неизбежна обавеза  оних који учествују у пољопривредној производњи зато што не постоји довољно ефикасан систем борбе против елементарних непогода, не само у Србији него и у свету”, рекла је Бошковић новинарима након састанка у Агенцији за привредне регистре.

У Србији је свега око 10 одсто усева  осигурано.
„Верујем да ће пракса наметнути обавезу осигуравања и један од бенефита овог закона био би и тај да наши пољопривредници што више осигурају усеве и тако се заштите од елементарних непогода које нас не заобилазе”, казала је. Упитана како да они имају поверења у осигуравајуће куће, министарка је поручила да пре свега, разговарају са озбиљним осигуравајућим кућама, а да и од осигуравајућих кућа зависи колико ћемо успети у овом послу. „Важно је да буде успостављен професионални однос поверења јер у том случају имаћемо користи и у пољопривреди, а бенефит ће имати и осигуравајуће куће”, рекла је министарка истичући да се мора радити на успостављању тог поверења. Такође је потребно подстицати едукације пољопривредних произвођача да би знали како да разговарају и сарађују са осигуравајућим кућама, додала је. „Морамо радити на успостављању система поверења на свим нивоима.То је кључ успеха, као и да видимо шта и како се ради то у развијеним земљама и да их у томе следимо”, рекла је Богосављевић Бошковић.

Говорећи о закону она је казала да су њиме прописане правне норме а да је на пољопривредним произвођачима да договоре све детаље у вези тога. Банке , повериоци и произвођачи имају могућност да се договоре да комплетна отплата уложених средстава буде кроз пољопривредни производ, а имају и могућност да се договоре да цео аранжман буде предмет осигурања код осигуравајућих куца. Пружили смо правно широку могућност да се и корисници и они који дају средства договарају, навела је Богосављевић Бошковић.
С. Г.

Ко се чува...
Она је поновила да пољопривредници „морају да знају да треба да осигурају свој усев, јер ће тек тако бити сигурни да средства која улажу неће бити бачена”. „Није то изум само Србије, већ то је пракса свих земаља које се баве пољопривредном производњом, а на европском нивоу сви имају интензивно развијену пољопривредну производњу”, рекла је она. Бошковић је рекао да је у ЕУ пракса осигуравања пољопривредних усева преко 80 одсто, а у појединим земљама и више од 90 одсто усева је осигурано.
 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести