БЕОГРАДСКЕ ПИЈАЦЕ НЕ ПОДНОСЕ ВРУЋИНУ: Празне тезге, високе цене

Петак је дан када је пијаца на Видиковцу у Београду, обично, пуна. Зором већ места за тезгама заузимају произвођачи кромпира из Ивањице, паприке из Лесковца, парадајза и бораније из Шапца, и незаобилазни Грочани с разним воћем, у зависности од сезоне.
1
Фото: Dobro jutro

Овога петка пијаца је полупразна или полупуна, како коме боље звучи. Нерасположени и потрошачи због високих цена и произвођачи због уништених усева, лица без осмеха и без уобичајене пријатне комуникације. Понека пензионерка што се мува између тезги, мајке са децом нервозном од врућине и домаћице које преврћу воће по тезгама тражећи шта би за зимницу. А да ли ће зимнице и хране бити?

-Видите каква је ситуација на пијаци да је скоро педесет посто тезги празно. Ово никад нисам доживео да немају произвођачи шта да изнесу. Идите до Кванташа на Новом Београду и тамо је катастрофа, нема робе – вероваћу на реч Далибору из Шапца који на пијаци продаје парадајз и боранију.

-Ово парадајза што имам, срећом, било је под великим и јаким пластеницима од педесет метара , чији најлон улази у земљу скоро метар. Зато је и опстао јер су пластеници опстали, а невреме ми је уништило 28 малих пластеника под којима је било разно поврће. Од тога нема ништа. Боранија која је била на отвореном, углавном путерица и оловка, је страдала. Остало је нешто по земљи што није могао ветар да одува или град да убије. Није страдала она боранија која касније стиже јер је скоро посађена – каже Далибор, надајући се да ће бар оно што му је остало успети да покрије штету коју је имао и да буде, ако ништа, бар на нули.

Цену бораније од неких 200 до 250 динара и парадаjза од 220 нећемо дизати, али је проблем што тих намирница неће бити – рекао је Далибор за Добро јутро.

Фото: Dobro jutro

Далиборово мишљење и муку дели и Ненад Крстић који своју робу купује од произвођача и продаје на тезги на Петловом брду.

-Мени су добављачи рекли да се снабдем кромпиром јер убијен и да ће цене доста да скоче. Ја то не могу да урадим јер немам где да га складиштим робу за новембар и децембар. Сада је цена кромпира 120 динара, колико ће бити, видећемо – док размишља шта и како са кромпиром паприка која је тренутно актуелна задаје приличну главобољу.

- Са ценом од 250 динара пластеничка паприка је скупа, а нема паприке с отвореног која би јој спустила цену. Звао сам произвођаче из Лесковца и околине који ми достављају робу и они ми кажу да их је невреме уништило. Чекам да ми јаве из Трстеника и околине каква је ситуација код њих, на њиховим њивама. Ако и они не буду имали, продаваћу пластеничку, али не гарантујем да ни њена цена неће скочити. Слично је и са парадајзом. То што га има тренутно, има и очекујем да за десет до петнаест дана скочи цена – рекао је Ненад наглашавајући да је у проблему са свим добављачима воћа и поврћа, да су им усеви у добром делу уништени и да ће гледати да остављају шта имају за себе, а за продају ако претекне.

Текст: Зорица Драгојевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести