Бизнис перспектива Зарада одлична, субвенције добија ОВАЈ ЧЛАН ПОРОДИЦЕ

Србија има значајан потенцијал за развој туризма,посебно кампинг индустрије, али је она у нашој земљи слабо развијена.
1
Фото: Youtube Printscreen

Важна ствар је да држава за овај посао даје и субвенције, па се уз подршку може доћи до почетног новца који је већини најважнија ставка.

Инострани кампинг гости троше у просеку више од 50 евра дневно по особи, а примера ради, туристичка ванпансионска потрошња у Европи износи 13 милијарди евра годишње у више од 25.000 кампова који чине до 25 одсто укупног промета у туризму, подаци су Привредне коморе Србије.

Како би део потрошње иностраних и домаћих кампера остао у нашој земљи, ПКС и Кампинг асоцијација Србије представиле су кратак водич за оснивање камп одмаралишта.

1. ИЗБОР ЛОКАЦИЈЕ - Прво је потребно одредити локацију адекватну за стварање простора за одмор гостију који воле кампинг смештај. То може да буде земљиште чија је површина равна или под нагибом (минимум од 20 до 30 ари).

2. ТЕХНИЧКИ УСЛОВИ - Локација треба да задовољи минималне техничке услове које прописује Министарство трговине, туризма и телекомуникација, а то су струја, вода, ограђивање (обезбеђивање) терена, санитарни услови (минимум два туша и два тоалета за 20 кампинг парцела).

3.РЕГИСТРАЦИЈА - Уколико је реч о пољопривредном земљишту, потребна је регистрација пољопривредног газдинства за бављење сеоским туризмом. Надлежна је Управа за трезор у општини у којој власник станује (попуњава се образац 1а – издаје Министарство пољопривреде).

4. ПОЧЕТАК РАДА - Отварањем посебног „агро рачуна“ у банци може се кренути са радом.

5. ПРЕПОРУКА - Препорука је да се по регистрацији газдинства власник јави локалној Туристичкој организацији за савет и договор око будућег начина наплате услуга. На располагању је и портал е-Туриста.

6.ИНВЕСТИЦИЈА - Структуру трошкова чини, пре свега, основна инфраструктура – прикључци на електро мрежу, водовод, канализацију (сопствени извор воде, бунар – септичка јама), трошкови уређења терена и постављање објеката за потребе кампера. Инвестиција је до 60.000 евра, у зависности колики су трошкови обезбеђивања основне инфраструктуре. Уколико домаћинство већ има сву неопходну инфраструктуру, кухињу, трпезарију, места за роштиљ, дружење – трошкови су значајно мањи.

7. ПОВРАТ УЛОЖЕНОГ - Зависи од тога где се налази и колико је доступан камп, колико се улаже у промоцију, да ли камп привлачи домаће госте, транзитне кампере. Најпрофитабилнији су они који се налазе близу већих туристичких центара.

8.СУБВЕНЦИЈЕ - Уколико постоји женска особа у сеоском домаћинству/пољопривредном газдинству, препорука је да она буде регистрована као власник, јер постоје субвенционисана средства за младе жене, предузетнице.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести