БОЛЕСТАН БИ ГА ЈЕО: МАЧКАТ ЈЕ ПРЕСТОНИЦА СРПСКЕ ПРШУТЕ; Најзаслужнији за то су букова дрва и повољна клима; Филиповићи месечно производе чак 300 килограма сувомеснатих прозвода (ФОТО)

ЧАЈЕТИНА:  Док у селу Злакусе царује грнчарија, а у селима око Тополе домаћа вина златиборски Мачкат већ годинама уназад сматра се престоницом српске пршуте. Чувајућу традицију велики број мештана одлучио се за прераду меса, па тако одавде у свет одлазе најкалитенија свињска и говеђа пршута, али и сланина и кобасице.
3
Фото: РИНА

Оно што доприноси њиховој посебности јесте спој медитеранске и контитиненатлане климе, као и специфична ружа ветрова. Породица Филиповић деценијама живи само од пољопривреде и још су један доказ да ко може и жели да ради успех је неизоставан.

- Код нас се традиција сушења прушуте преноси са колена на колена, то је прво што се научи у нашем домаћинству. Оно што је најважније јесте да се наложе букова дрва, а сам процес траја 20 дана и време се мора исправити тачно у минут. Ту се ништа не мења, већ се прате стари рецепти. Једино што смо мењали јесу само објекти, које смо обновили захваљујући државним субвенцијама“, каже за РИНУ Миладин Филиповић.

Фото: РИНА

Успех производње ове породице са Златибора, како кажу, лежи у заједништву и у томе што сви финкционишу као један, јер само тако, плодови рада могу бити видљиви. Не изостаје ни интересовање најмлађих, па тако школарац Милан већ има своје послове у домаћинству.

- Имам обавезе око сушаре и штале, помажем свима у кући,ово је породичан посао и свако од нас има свој део послова. Није ми тешко, живим на селу и подразумева се да има посла. Све се стигне, одличан сам ђак и већ знам све да радим и то ми пуно значи, јер ћу када порастем наставити ову породичну традицију " , каже Милан.

Око 300 килограма говеђе и свињске пршуте, сланине, стеље и разних врста кобасице месечно се произведе у домаћинству Филиповића, али и неизоставни сир, кајмак и паприка у павлаци за чији квалитет су задужени женски чланови породице.

Фото: РИНА

Гастрономски специјалитети златиборског краја итекако су учинили Мачкат препознатљивим на туристичкој мапи Србије. Заслужне за то су управо породице попут Филиповића које српског домаћина представљају у најлепшем светлу, онаквог какав он заисте и јесте, вредан и гостопримљив.

Највише купаца сувомеснатих производа има током лета, када је сезона одмора. Тада странци који обилазе Златибор, не заобилазе Мачкат и врло радо , са ових простора понесу неки сувенир попут чувене говеђе и свињске пршуте.

РИНА

Фото: РИНА

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести