Бошко Вучуревић: Пољопривреда најбоље одговорила на ковид кризу

Пандемија изазвана ковидом-19 утицала је на глобалну економију. Нема привреде у свету која није погођена, па то није заобишло ни привреду у АП Војводини.
e
Фото: Youtube Printscreen

Ипак, по речима председника Привредне коморе Војводине Бошка Вучуревића, индустријска производња у Војводини, међугодишње посматрано, бележи раст од 4,2 одсто, а доминатна у укупној индустрији је прерађивачка па се зато и бележи раст у тој области.   

– Када упоредимо обим производње у односу на 2019. годину, највећи пад забележен је код производње коже и предмета од коже, те преради дрвета и производа од дрвета – каже Вучуревић. – Морам да истакнем да је пољопривреда у доба пандемије одговорила на најбољи могући начин и у укупној спољнотрговинској размени аграра Србије учешће АП Војводине чини 40,7 одсто.

Он истиче да пандемија још није завршена па ни све последице нису још регистроване. Највећи удар претрпели су сектори туризма, угоститељства, транспорта, извесно је и да је у многим делатностима производња смањена, а услужне делатности, нарочито у туризму и путничком саобраћају, сусрећу се с вишком радне снаге.

– У Војводини је за првих десет месеци прошле године било 233.784 туристе мање, односно 50,8 одсто мање него 2019. Страних туриста мање је чак 73,6 одсто. Занимљиво је да је на Палићу остварен раст броја ноћења у посматраном периоду, док је највећи пад ноћења забележен у Новом Саду – 62,2 процента – каже Вучуревић.

По његовим речима, смањивање потрошње засигурно ће додатно успорити производњу, а иако су због пандемије најугроженији предузетници и микропредузећа, готово све фирме очекују пад продаје и профита.

– Већина привредних субјеката пријавила се за мере државне помоћи које су биле усмерене­ ка свим областима привреде, а нарочито сектору туризма. Држава је изашла с низом мера, а ослушкујући потребе привреде, установљено је да постоје и нови захтеви на којима се ради. Како ће се даље ситуација развијати немогуће је прогнозирати, али је важно истаћи да ни у овим околностима привреда не сме стати и ПКВ чини све да будемо на услузи нашим привредницима и радимо заједно.

Производња прехрамбених производа је смањена, али веома симболично, указује наш саговорник, што значи да је тај сегмент прерађивачке индустрије очувао производни потенцијал и у овим изузетно тешким околностима.

– Пандемија је имала велики утицај на промет робе у трговини на мало, и то не само на раст него и на структуру и начин продаје робе. Трговине на мало забележила је раст промета у марту и априлу па је у трговини прехраном на мало он 30 одсто, а куповина брашна порасла је чак 150 посто. С друге стране, трговина на мало аутомобилима, намештајем, а посебно гардеробом, бележи значајан пад промета. Истовремено, онлајн продаја је забележила значајно повећање. За време првог таласа коронавируса онлајн продаја је порасла 50 одсто, а занимљиво је и да је, након тога, наставила да бележи раст.

Синергија привреде и коморског система

– Као део јединственог коморског система, ПКВ је од почетка пандемије био укључен у разговор и анкетирање привредника и, приликом доношења првог сета мера Владе Србије, ми смо, заједно с Привредном комором Србије, уобличавали захтеве привредника да би се мере што боље ускладиле с потребама пословања и опстанка на тржишту – рекао је Бошко Вучуревић. – Током пандемије били смо у контакту с привредницима, помагали им да савладају тешкоће при пласирању робе на домаће тржиште, али и на страна тржишта. ПКВ је подржао Међународни пољопривредни сајам, који је због епидемиолошке ситуације прошле године организован у онлајн формату, одржано је више од 50 онлајн конференција и потписан први онлајн споразум у историји с Комором Самаре, Руска Федерација. И даље ћемо бити на располагању привредницима у Војводини, остварити синергију привреде и коморског система и заједно наступати пред онима који утичу на измену прописа, закона и, у овом тренутку, олакшица за привреду јер пандемија још увек траје, а економски опоравак ће вероватно бити дуг. Морам истаћи да је свих ових месеци било и оних који нису одустали од својих развојних пројеката, а ми смо им, као ПКВ, у томе помагали.

        Добрила Млађеновић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести