Дивље свиње пустоше поља кукуруза у Пекчаници Ловци кажу ЗАБРАЊЕНО НАМ ЈЕ ДА ИХ ЛОВИМО

Као да пољопривредници немају довољно проблема, лошу годину, свињску кугу, лоше цене, сада њихове плодове рада упропаштавају крда дивљих свиња.
1
Фото: Dobro jutro

У краљевачком селу Пекчаница и околним селима, ситуација је алармантна, а људи очајни. О муци која их је задесила за Добро јутро говори Предраг Вељковић, пољопривредник из тог села.

– Дивље свиње улазе у њиве, пустоше их, праве огромну штету. Ни најстарији људи у Пекчаници и околини не памте да су у том броју сишле са планине  – одбране од гладних крда нема, лов је пуштен али од тога је слаба вајда.

– Како да се бранимо, пустили су лов, ловци иду али то је слабо, огромна је популација свиња и не могу толико да их побију. У стању су за ноћ од двадесет, тридесет ари до пола хектара да упропасте – огорчен је Предраг Вељковић из овог краљевачког села, напомињући да су људи приморани да неке послове раније одраде.

– Сељаци су приморани да раније одраде силажу иако кукуруз још није за силажу. Боље је да спасу шта могу, нема села у околини које није у проблему. Виђена је крмача са тринаест прасића, а ловци не могу да је убију јер је заштићена, само су успели да је отерају из овог нашег подручја – рекао је Вељковић за Добро јутро. И он ће у њиву да скида кукуруз, како би спасао шта се спасти може.

Текст: Зорица Драгојевић, Добро јутро

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести