И Швајцарски пољопривредници протестују ЗБОГ НИСКИХ ЦЕНА ПРОИЗВОДА

ЦИРИХ: Швајцарски пољопривредници довезли су се данас тракторима у Женеву протестујући против повећања трошкова и ниских цена својих производа, придруживши се покрету који се проширио широм Европе.
svajcarska, pixabay
Фото: pixabay.com

Протест је укључивао око 30 трактора паркираних на тргу у центру другог по величини града у Швајцарској, украшених натписима попут "Наш крај ће бити ваша глад", преноси Ројтерс.

"Моја брига је да пољопривреда више неће постојати у Швајцарској", рекао је Лионел Дугердил, винар и фармер из Сатињија.

У региону Базела, у протесту су учествовали и фармери који возе до 40 трактора.

Протести фармера избили су у неколико европских земаља,  због ниских цена производа, растућих трошкова, јефтиног увоза и ограничења наметнутих напорима ЕУ да се бори против климатских промена.

"Наши проблеми су изнад свих економских проблема", рекао је Руди Берли, председник Женевског синдиката пољопривредника "Унитерре".

Берли је навео да два главна дистрибутера у Швајцарској диктирају цене које се плаћају пољопривредницима, који захтевају већу транспарентност на тржишту.

Он је рекао да демонстранти траже од парламента да донесе мере које би омогућиле пољопривредницима да поштеније преговарају са купцима пољопривредних производа.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести