Иновација из Сомбора решава глобалне проблеме пољопривреде

СОМБОР: Сомборски стартап "Агро буџет систем-АБС" развио је иновативно софтверско решење за оптимизацију улагања у пољопривредну производњу и предвиђање коначних финансијских резултата производње.
p
Фото: Tanjug (Shutterstock.com/ SALMONNEGRO-STOCK, ilustracija)

Стартап из Бачке креирао је иновативну аутоматизовану АБС дигиталну платформу за добављаче и пољопривреднике. Пољопривредни произвођачи добили су дигитални водич за планирање улагања у производњу, а компаније - добављачи, имају увид у појединачне производне планове сваког пољопривредног произвођача и на основу тога могу да креирају понуду.

Овим је створено вин-вин решење за обе групе корисника. Дигитални водич за улагање у пољопривредну производњу креира се на основу потпуно аутоматизованог процеса одабира најповољније понуде креиране од добављача директно на АБС платформи, објашњава координатор пројекта АБС дигиталне платформе Александар Маротић, објавила је Привредна комора Србије.

Прикупљање, обрада и одабир најповољније понуде врши се на основу понуде робе и услуга из 18 различитих привредних области које својим активностима прате пољопривредну производњу, од избора семена и садног материјала, неговања усева, преко заштите биља, машинске обраде земље и складиштења, до пласмана пољопривредних производа, транспорта, субвенција...

Пројекција нивоа потребног улагања као и финасијског резултата производње врши се за сваку производну парцелу посебно, као и на нивоу укупне производне површине, наводи Маротић и додаје да је решење примењиво и у концепту прецизне пољопривреде.

АБС дигитална платформа штеди пољопривредницима 100 одсто времена потребног за прикупљање понуда од различитих добављача роба и услуга и значајно повећава комфор у планирању производње, кажу у ПКС.

АБС платформа спречава губитак профита пољопривредницима за више од 15 одсто.

Пољопривредницима омогућава уштеду у потребним инпутима више од 30 одсто, попут потрошње горива, ђубрива, заштитних средстава, као и у административним трошковима, наводе из ПКС.

Компаније добављачи могу да стекну увид у планове производње пољопривредника и креирају персонализоване понуде робе и услуга.

Тиме се повећава број нових купаца и продужава "животни век” постојећих.

У Регионалној привредној комори у Сомбору недавно је одржана презентација пројекта "Агро буџет систем" с циљем да се у што краћем периоду помогне развоју традиционалне пољопривреде и помогне да се она претвори у тржишно оријентисану модерну привредну грану.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести