Извоз у 2018. готово три милијарде евра - шта је проблем?

БЕОГРАД: Извоз пољопривредних производа из Србије у 2018. години требало би да достигне скоро три милијарде евра, али треба радити на промени његове структуре како би се на страним тржиштима нашли српски производи већег степена прераде, оцењено је данас на округлом столу "Диверзификација пољопривредног извоза - Пут напред за пољопривреду Србије". 
tegle pekmez, pixabay.com
Фото: pixabay.com

У Министарству пољопривреде кажу да тренутно нису задовољни структуром извоза српског аграра у коме доминирају примарни пољопривредни производи, односно производи нижег новоа прераде, па тиме и нижег нивоа додате вредности. 

Они чине готово три четвртине вредности извоза пољопривредно-прехрамбених производа, док производи веће додате вредности, односно већег степена прераде учествују са око 25 одсто, каже државни секретар у Министарству пољопривреде Сенад Махмутовић. 

"Управо та структура је нешто што представља условно речено наш проблем и наш циљ је да се структура извоза у будућности мења", рекао је Махмутовић на округлом столу, који је организовала Привредна комора Србије у сарадњи са Организацијом за храну и пољопривреду УН (УН ФАО) и Европском банком за обнову и развој.

Махмутовић је рекао да је агробизнис сектор који на најбољи начин користи перефернцијални приступ тржистима земаља са којима Србија има потписане споразуме о слободној трговни. 

Ти споразуми, које је Србија потписала са ЕУ, Цефтом и Русијом, обезбеђују пласман српских производа на тим тржиштима под одговарајућим повлашћеним условима, а како каже Махмутовић, резултат тих споразума и наших потенцијала огледа се у чињеници да годинама имамо суфицит у размени пољоприпредно-прехрамбених производа. 

Нагласио је да је предност Србије то што производи здраву и квалитетну храну и навео да извоз срског аграра учествује са 20 одсто у укупном извозу српске привреде.

Сматра да је неопходно унапређење не само прозиводних и квалитативних карарактеристика српских производа, него и веће улагање у маркетинг и пласман производа.

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Стеван Никчевић каже да се 90 одсто пољопривредних производа који се пласира ван Србије одлазе на тржишта са којима имамо споразум о слободној трговини, те да је потребан нови инвестициони циклус у пољопривреди. 

Нагласио је да је у сектору извоза пољопривредних производа потребно да направимо једну озбиљну диверзификацију, те да треба више радити на ефикасној и квалитетенијој производњи и на промоцији на тржистима на којима нисмо присутни. 

"Зато је значајан споразум о слободној трговини и његово проширење на нове чланице Евроазијске економске уније. То је наш примарни задатак као министарства у наредном периоду", каже Никчевић.

Директор Сектора пољопривреде у ПКС Вељко Јовановић каже да је прехрамбена индустрија један од сегмената који највише обећава када је реч о извозу, те да је потребно фокусирати инвестиције у тај сектор. 

Сматра да држава треба да субвенционише квалитет и подржава оне привредне сиубјекте који могу да повуку читав ланац производње, а нагласио је и важност улагања у маркетинг. 

Координатора ФАО и ЕБРД пројеката у Србији Милош Миловановић каже да трендови спољнотрговинске размене пољопривредно-прехрамбеним производима Србије указују на дубоку потребу за реконфигурацију домаће аграрне политике. 

Србија је, наводи, успела да делимично диверзификује свој извоз од ЕУ и региона, али се нова тржишта не отварају, осим малобројних изузетака. 

Нагласио је да су потебна већа издвајања за инвестиције у пољопривредну производњу дуж целог тржишног ланца, од примарне прозводње до прераде. 

"То је пут за напредак", каже Миловановић и наглашава да Србија треба да се фокусира на производњу квалитетне хране, а међу добрим трендовима види и тржиште Египта за српску пшеницу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести