Кренула пострна сетва соје

Захваљујући повољним метеорлошким приликама немали је број пољопривредника који су се већ ових дана одлучили за пострну сетву на пољима са којих су скинуте житарице, што ће им омогућити двоструки приход ове године.
Setva/R. Hadzic
Фото: Р. Хаџић/Сетва, илустрација

Две жетве ће бити могуће пре свега код оних ратара који су примењивали све агротехничке мере, укључујући и наводњавање, без којег, по свему судећи, неће бити могуће озбиљније бављење пољопривредом у временима очигледно бурних климатолошких промена.

Колики је значај стручне обраде земљишта и неговања ратарских култура потврђује случај једног од најбољих породичних предузећа у аграру на западу Бачке, сомборског „Метеор Комерца“ који је на својим пољима већ отпочео пострну сетву соје.

- На овим вишим теренима скинули смо пиварски јечам са неких 90 хектара, а захваљујући систему наводњавања којим су покривене све парцеле у најосетљивјим фазама вегетације биљке су добиле довољну количину влаге , па је и принос преко 7,7 тона по хектару, у складу са приликама, одличан – „рапорт“ је инжењера-агронома Стефана Цуце, руководиоца биљне производње у овој компанији, док са власником „Метеор Комерца“, Славишом Дробиловићем, у ишчекивању завршетка гарења и сетвоспреме припрема сејачицу за пострну сетву соје, која ће такође бити обављена уз потпуну примену свих агротехничких мера, као гаранта доброг приноса. Тако се након плићег орања, такозваног гарења, на дубини од 15 центиметара, које се примењује зарад заоравања жетвених остатака, али и чувања влаге у земљишту, механизација припрема за сетву 600.000 биљака соје по хектару, што би уз мало метеоролошке среће могло да обезбеди још једну успешну, јесењу жетву. Како кажу у овој породичној фирми која је израсла у носиоца развоја аграра у Западнобачком округу, током јучерашњег дана се завршавала жетва „пиварца“ и на парцелама површине 69 хектара у атару салашког насеља Радојевићи, па ће комплетна механизација већ колико данас бити премештена на јужни део сомборског подручја, односно на поља чији је квалитет земљишта далеко бољи него што је на њивама „горњих терена“.

Републички завод за статистику објавио је да се у овој очекује род од више од 2, 6 милона тона пшенице, што је  за 5,3 одсто више у односу на производњу остварену прошле године.

До података Завод је дошао на основу стања усева 23. маја када је израчунао да ћемо прецизно добити 2,66 милиона тона пшенице.

У поређењу са претходном годином, према стању на дан процене  - 23. маја, у пролећној сетви 2020. године засејано је више соје за 4,7 одсто,  кукуруза за 3,6 одсто, сунцокрета за 2,6 одсто а мање шећерне репе за 12 одсто.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести