ЛУБЕНИЦУ И ЖЕНУ НЕ МОЖЕШ НИКАД СА СИГУРНОШЋУ ИЗАБРАТИ, али НАЈСЛАЂЕ су оне с њиве Мајсторовића из Качулица код Чачка

ЧАЧАК: Има ли шта лепше од хладне лубенице у врелим летњим данима? Тешко... Иако је због своје сласти често поистовећују с воћем, ова биљка ипак спада у ред повртарских култура. На изглед скоро је свака иста, а унутра – како која. Породица Мајсторовић из села Качулице код Чачка узгаја лубенице годинама уназад, па њихово деценисјко знање ретко кад омане.
l
Фото: RINA

- Иако код Срба важи правило да лубеницу и жену не можеш никад са сигурношћу изабрати, већ само потрефити ипак за ово прво постоје одређене „цаке“. Најбољи начин да се сазна да ли је лубеница зрела јесте по јакој боји на самом плоду и  шари, може се видети и методом ако је откинете и крене да испушта сок - у том случају нема грешке, каже за РИНУ Владе Мајсторовић који увелико спрема бостан за тржиште широм Србије.

Српска лубеница из западног дела земље ван сваке је конкурнције, а ова година добра је за произвођаче. Мајсторовићи ово воће гаје на површини од 2,5 хекатара, а приноси се крећу од 10 до 15 тона.

Фото: RINA

Наше лубенице иду широм Србије, могу да буду различитих  величина и димензија. Тежина се креће од пар килограма, које су и најчешће до оних огромних. Најтежа лубеница на нашем имању вагала је округло 24 килограма. Њу нисам могао сам да изнесем, већ су ми помагали укућани, рекао је Бранислав Мајсторовић.

Фото: RINA

Србија годишње произведе 250.000 тона лубеница  и тако спада у не баш велике произвођаче овог поврћа. За последњих седам година увоз је дуплиран, а највише нам стижу лубенице из Грчке, Шпаније и Албаније.

РИНА

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести