МИНИСТАРКА ПОЉОПРИВЕДЕ ЗА ДНЕВНИК Кина отворила врата за српске пољопривредне производе

Министарка пољоприовреде ЈелнаТанасковић је истакла за Дневник, да је кинеско тржиште за извоз наше робе од великог значаја, као и да држава интензивно ради на отварању нових тржишта.
3
Фото: Дневник/ Р. Хаџић

- Ново тржиште у Кини је тржиште које, кад се будемо пробили, нећемо имати разлога за било какву бојазан кад је реч о свим призводима из Србије, јер наши производи су квалитетни и добро котирани где год да се презентују - рекла је Танасковић. - Усагласила сам сертификате за мед и храну за кућне љубимце, а за јабуку, која је усаглашена, чекамо потпис сертификата. Идемо даље, јер је кинеско тржиште велико и оно је наша велика шанса. Кад зависите само од европског тржишта, видите како поремећеј изазива дестибилизацију и поремети све што се догодило и што сте планирали. Погледајте шта се дешава са ценама ове године... Тако да, добро је имати велико и сигурно тржиште.

Најважније је (са)чувати велике фарме свиња

Закључно с 19. септембром, афричка куга је детектована у још 4.380 случајева, док је укупно еутаназирано 54.000 и заклано 45.800 грла. Како је министарка Танасковић нагласила, у овој ситуацији најбитније је заштити велике фарме, због чега инспектори свакодневно контролишу стање на терену.

- Кугу не можемо да искоренимо, она је ту, свуда око нас, али треба да чувамо наше велике фарме и кланице, како бисмо имали што више нашег домаћег свињског меса. Све што провејава, попут информација да се убијају свиње које су здраве, молим да такве ствари не радимо. Апелујем на пољопривреднике који се баве свињарством да своје свиње које су гајили зарад клања у сопственој производњи, закољу што пре. Верујем да су људи разумни, инспектори су константно на терену... У медијима се паушално дају оцене, нема никаквог увозничког лобија! Од ове године су квоте уведене и увози се само недостајућа количина за наше потребе потрошње - истакла је министарка.

Креће контрола сточара

Од 300.000 захтева, са првог списка на ком се налази 1.000 пријављених парцела, односно 700 газдинстава, Министарство пољопривреде је до сада исконтролисало 540 парцела, а закључено је да 486 њих има неких неправилности. Најчешће је реч о томе да је шума пријављена као обрадива површина, као и да често има изграђених објеката на земљишту намењеном за ратарење.

Све парцеле које су у неправилности иду у пасиван статус на три године - појаснила је министарка. - Тренутно смо фокусирани на контролисање парцела, тако да ћемо, тек након што крајем месеца будемо исплатили сва директна давања сточарима, кренути у контролу и тих газдинстава.

Л. Р.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести