Недимовић и Божић посетили Тител: Наводњавање Тителског брега развија повртарство и воћарство

Председник општине Тител мр Драган Божић састао се с министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Браниславом Недимовићем и покрајинским секретаром за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомиром Божићем, с којима је посетио ОЖ „Три бразде“ у Тителу и домаћина овог газдинства Миленка Чавића.
titel1
Фото: С. Кнежевић

Председник општине Тител, министар пољопривреде и покрајински секретар су након обиласка имања разговарали с пољопривредницима с територије општине Тител и по речима председника општине Тител, посета министра и секретара је била веома продуктивна.

- Један од главних проблема наших сточара је недостатак земље за обраду коју добијају на конто броја условних грла по основу права пречег закупа и управо су у разговору са министром добили информацију да ће убудуће моћи да конкуришу и за закуп земље у околним општинама – рекао је председник општине Тител. - Оно што је веома битно за локалну самоуправу јесте наводњавање Тителског брега, који је са својих 8.500 хектара најкавалитетније земље тренутно осуђен на милост и немилост природних појава. Општина Тител има припремљену и урађену генералну студију, а сада смо с министром и секретаром договорили да ћемо у сарадњи с ЈП „Воде Војводине“ радити и извођачки пројекат који треба да буде завршен 2022. године, а да буде реализован већ 2023. године. Довођењем воде на Тителски брег створиће се услови да се на њему развије и воћарство и повртарство, а не да се искључиво узгајају кукуруз, пшеница и соје, као што је сада случај.


Разјашњене недоумице

У општини Тител се дневно произведе 120 хиљада литара млека, узгаја се 15 хиљада свиња, десет хиљада говеда, осам хиљада оваца, а на њеној територији се налази око 1.700 регистрованих газдинстава. Пољопривреда је веома заступљена и зато је, према речима пољопривредника, сточара и млекара, посета министра пољопривреде и покрајинског секретара била веома продуктивна јер су у директном разговору разјаснили све недоумице, али и добили уверавања ресорног министра за даља улагања у ову област и саслушали даље планове покрајинског секретара и председника општине за улагања у општину Тител, која ће локалним пољопривредницима омогућити боље услове и већу производњу.


Фото: С. Кнежевић

Министар Недимовић је истакао да је млекарска индустрија под великим притиском због јефтиног млека из Европе и да ће држава урадити све како би сачувала овај сектор.

- Имали смо састанке с два удружења произвођача млека и с млекарама и мислим да ћемо већ следеће недеље имати конкретне резултате – истакао је министар Недимовић. - Олакшаћемо произвођачима млека с аспекта трошкова које имају према држави, које ћемо да релаксирамо, а предложићу и Влади Србије да по приоритету исплатимо субвенције за прозвођаче млека јер је ову врсту производње најтеже очувати. Ратари ове године неће имати проблема јер су цене пољопривредних производа толико високе да њима неће бити потребна помоћ.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство је истакао да је Општина Тител аплицирала на конкусе овог секретаријата и добила 15 милиона динара за изградњу канализационе мреже и 20 милиона динара за изградњу атарских путева, али и да ће секретаријат наставити с улагањима у ову општину.

- У наредном периоду очекује нас почетак израде главног пројекта наводњавања Тителског брега и након тога извођење радова. За то је потребно доста средстава, али то је решење за будући период и такав начин рада већ имамо у осталим деловима покрајине – рекао је покрајински секретар.

Текст и фото: С. Кнежевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести