Недимовић очекује добре вести за узгајиваче свиња

БЕОГРАД: Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић најавио данас да ће ако све буде добро у извештају инспекције о ситуацији након појаве афричке куге свиња у Србији, у наредних десетак дана имати добре вести за узгајиваче свиња.
nedimovic
Фото: Tanjug (Nenad Nešić)

Рекао је и да ће проблем вакцинације свиња, која се вршила као превентивна мера против свињске куге бити решен од понедељка, а што ће домаћим производачима, у догледно време, отворити пут за пласман меса на тржиште Европске уније.

"Довиђења за навек у Србији - што се тиче вакцинације", рекао је министар и подсетио да је потписао два правилника који ступају на снагу 15. децембра чиме је решено оно од чега су његови претходници бежали 30 година као "ђаво од крста".

"Трудили смо се да урадимо све да што веће тржиште буде доступно произвођачима свиња", рекао је Недимовић новинарима након скупа на коме су представљене олакшице за кредите за мала и средња пољопривредна предузећа.

Министар је навео да је у Србији међународна инспекција и да ће ако све буде како треба већ наредних десетак дана најавити лепе вести.

"У контроли стања након афричке куге су људи из више земаља и на бази тога добићемо одређена права, мислим пре свега на регионализацију - тамо где се појављивала наставиће се посматрање, а остали простор ће бити слободан", рекао је министар и подсетио да ће испитивања бити завршена 15. децембра након чега це резултати ићи на валидацију Светској организацији за здравље животиња.

Према његовим речима, без обзира што се укида вакцинација свиња класичне куге, извоз меса неће моћи да почне пре валидације резултата на афричку кугу забележену у неколико места у Србиј - на граници са Румунијом на територији општине Житиште, у Великој Крсни и Кусатку.

Додао је и да је последњи случај забелжен у спетрембру и да је потребно да порођу два циклуса инкубације да би све било сигурно да се болест неће појавити.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести