Недимовић: Припремају се нови закони о пољопривреди

БЕЧЕЈ:  Нови закони из области пољопривреде регулисаће, између осталог, цене пољоприрведних производа, одредити ко су професионални пољоприрвредни произвођачи, референтне цене производа, а Изменама закона о пољопривредном земљишту први пут, после 20 година, сточари ће моћи да добију земљу на десет година.
Nedimović i Radojević s poljoprivrednicima u opštini Bečej Foto:Tanjug/video
Фото: Недимовић и Радојевић с пољопривредницима у општини Бечеј Фото:Танјуг/видео

О свему овоме министар пољоприрведе Бранислав Недимовић разговарао је јутрос с пољопривредницима у газдинствима у Општини Бечеј, заједно са покрајинским секретаром за пољопривреду Вуком Радојевићем.

"Ми ћемо први пут да изађемо са очекиваним ценама у 2020, 2021. и 2022. години за 20 култура које се најчешће срећу у српској пољопривреди. То је на бази истраживања тржишта у окружењу, тржишта Европске уније, али и тржишта Руске Федерације, када је, на пример, у питању воћарство. То ће бити цене испод којих не би требало да буду“, рекао је Недимовић.

Он сматра да је највећи проблем домаћих пољопривредника то што немају искуства да истражују тржиште, примећујући да је такав став "заоставштина од 1945. до 1990. године, када је држава у пољоприрведи гарантовала за све, па се изгубио предузетнички дух“.

Недимовић је нагласио да је изузетно важно одредити ко је професионални пољоприрведник.

"Нама је неопходан пропис који ће рећи ко је то професионални пољопривредник, ко се пољопривредом не бави успут, већ се њом активно бави. То је важно због различитог третмана пореског, банкарског система и система субвенција, да би ти људи имали неку врсту предности и награде у односу на оне који могу своја права да остваре на други начин, попут пензијског и инвалидског осигурања. Кад сте запослени, вама су ти доприноси плаћени, не морате то да плаћате од профита из пољопивреде. Ови људи који се 24 сата баве пољопривредом, морају од свега што зараде да издвоје и за то“, каже Недимовић.

Он каже да је неопходно дефинисати ко су откупљивачи, формирати регистар откупљивача.

"Када бдуемо имали регистар откупљивача, онда ће сваки пољоприрведик знати с ким може да сарађује. Ако одлучи да продаје некоме ко није у јавном регистру, сам ће морати да сноси последице, ако их буде“, каже Недимовић.

Говорећи о изменама закона о ПИО, дуговањима и сарадњи са Светском банком у вези са тим, он је оценио да је у том смислу, што се тиче дуговања, "ситуација данас ненормална“.

"Ми тренутно радимо како да решимо проблем од 1,8 милијарди евра дуговања, да направимо систем за будућност. Ненормална је ситуација данас. Да имаш један или сто хектара и плаћаш исте доприносе. То је реликт другог неког система и морамо ући у реформу, зато смо затражили помоћ Светске банке. Пољски систем нам је близак. То је најболнија ствар коју ћемо морати да урадимо, да мењамо филозофију поступања према пољопривредницима у вези с тим ко ће имати пензијско и инвалидско осигурање“, рекао је Недимовић.

Министар каже и да ће први пут, после 20 година, сточарима бити дата земља на десет година.

"Мораћемо ограничити максималне количине земље које ће сточари моћи да добију да би било земље за све. Да не могу велики комбинати добијати огромну количину земље са различитим ескивирањем прописа. То ћемо решити изменама Закона о пољопривредном земљишту“, рекао је Недимовић током посету домаћинству у Бачком Петровом Селу, након којег је био и у посети фирми "Агропоље“ Павла Гучунског у Бачком Градишту.

 

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести