НЕДОВОЉНО ДА СЕ ПОКРИЈЕ СЕТВА И ЗАКУП Паорима МАЛО 40 динара за сунцокрет и 60 динара за соју

Година за сунцокрет и соју требала би да буде просечна у погледу приноса, показују први резултати жетве, али цене ове две уљарице никако не иду наруку ратарима.
Žetva suncokreta Foto: Dnevnik.rs
Фото: Жетва сунцокрета Фото: Дневник.рс

Ове жетве сунцокрет је јефтинији, скоро упола него што је вредео прошле године. Аконтна цена ове уљарице сада се креће од 35 до 40 динара а прошле године род сунцокрета је коштао 60 динара, после жетве уљаре су плаћале по 65 динара за килограм сунцокретовог зрна , а држава давала помоћ од 7,8 динара, па је, коначно сунцокрет ,коштао 72,8 динара.

Соје ће бити више него прошле године, када је род ове уљарице подбацио због суше и на њивама било свега по неколико стотина килограма по хектару. Зато је ове године соја посејна на свега 150.000 до 180.000 хектара, а прошле године под сојом је било око 230.000 хектара

Прве процене после жетве раних сорти соје указују да ће је бити од две до три тоне по хектару. Килограм соје на Продуктној берзи Нови Сад сада је око 62 динара док је прошле године на Берзи у ово доба она кошала скоро 90 динара.

Тренутна цена уљарица, по речима пољопривредника Мирослава Киша из Суботице, тера паоре у још већи минус пошто се настављају лоши услови за привређивање у земљорадњи - лане због суше, а ове године због ниских цена.

Киш каже да би сунцокрет требало да кошта као и лане, око 73 динара по килограму, а соја од 70 до 75 динара.

- Уколико, заиста, сунцокрет буде 40 динара, како се прича међу земљорадницима, ратари ће пропасти без обзира на то што ће имати просечан принос. О ратарима који су остали без сунцокрета после суперћелијских олуја не вреди ни причати јер ће тек они бити у губитку - казао је Киш

Килограм соје у време жетве прошле године, подсетио је Киш, коштао је око 90 динара, а на Продуктној берзи Нови Сад килограм ове уљарице тренутно вреди 62 динара.

- Та цена је неодовољна јер да би се покрили трошкови сетве и закупа земље соја би требала да кошта 20 до 25 одсто више у односу на садашњу цену - истиче Киш.    

Фото: Dnevnik.rs

Сунцокрета 2,7 тоне по хектару 

- Род сунцокрета је тренутно скинут с половине парцела и мада су на доста поља олује и киша уништиле ову уљарицу, сада када се стигло до половине жетве очекивања су да ће га бити мање него лане, али за само десет посто - изјавио је за „Дневник„ др Владимир Миклич с новосадског Инитута за ратарство и повртарство.

Он је додао је да сунцокрета ове године имамо више - на 280.000 хектара јер су га ратари више сејали због лањске добре цене. Прошле године под сунцокретом је било око 250.000 хектара.

- Очекује се да сунцокрета ове жетве буде око 2,7 тоне по хектару, а прошлогодишњи принос био је на нивоу вишегодишењег просека, три тоне по хектару. И у погледу количине уља у зрну сунцокрета година ће бити такође просечна, мада уљаре сунцокрет плаћају по килограму а не по количини уља у зрну - навео је др Миклич.

З. Делић

 

Пројекат „ Пољопривреда - развојна шанса Војводине” реализује Дунав продукција ДОО,  а суфинансира Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједицама. Ставови у подржаном пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести