НЕЛОЈАЛНА КОНКУРЕНЦИЈА ВАРА И У ПОВРТАРСТВУ Ако je купус јефтин, онда није права футошка сорта

На домаћем тржишту ове јесени неће бити довољно футошког купуса аутохтоне сорте, по којој су повртари из Футога надалеко познати.
2
Фото: Dnevnik.rs

Разлози за то су клима и што је свега око 65 хектара овог пролећа посејано, од којих ће род са 25 хектара носити ознаку географског порекла

Упркос томе, килограм купуса свежег и киселог биће тек мало скупљи него лане. Килограм свежег купуса футошки повртари намало продају за 80 динара, између 40 и 50 динара навелико, а кисели-рибанац за 250 динара килгорам.

При куповини, кажу, потрошачи треба да обрате пажњу какав купус купују, пошто се футошка сорта разликује од других .

- Футошки купус је беље боје, овално-спљоштеног изгледа, тежак од 1,5 до 3,5 килограм и на листовима има мање жила - каже вишегодишњи произвођач Мирољуб Јанковић за „Дневник”.

Фото: Дневник/ Слободан Шушњевић

Он истиче да сваки пољопривредни произвођач има на пијачним тезгама и на местима предвиђеним за продају овог поврћа навелико ознаку о сорти. - На тржишту има разног купуса, али мало аутохтоне футошке сорте. Нелојална конкуренција га продаје под тим именом, премда, осим по изгледу главице и по цени, може се препознати да није прави, уколико кошта испод 80 динара свеж или навелико 30 динара.

Јанковић каже да је овогодишњи род вишеструко нижи него у добрим годинама. По хектару ће купуса бити свега 15 до 20 тона и зато повртари неће извући улог, око 750.000 динара по хектару.


Килограм проколе 250 динара

Футошки повртари ове зиме имаће око 50 тона сертификованог киселог купуса, који ће моћи да се купи у великим трговинским ланцима и на пијацама у Новом Саду. - Купус ће имати на паковању ознаку географског порекла - навео је повртар Мирољуб Јанковић.

Килограм киселог купуса-рибанца и главица проколе коштају 250 динара килограм, вакуум паковање проколе је 400 динара килограм, а листови 450 динара килограм на пијацама у Новом Саду.


- Бићемо у губицима и питање је да ли ћемо догодине моћи да поново заснујемо производњу јер је ове године зарада била само у раној шагарепи и лубеницама - казао је Јанковић.

Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Навео је да је ове сезоне требало бити мајстор да би род купуса могао да изађе пред купце. - Таман када смо кренули крајем маја да заснивамо производњу, наишли су олуја и лед, а касније када је расад био у земљи и кренуо да напредује, наишла је у другој половини јула суперћелијска олуја и направила огромну штету.

Купус су током октобра дотукли сунце и високе дневне температуре, сув ваздух и ветар. Нисмо знали шта да радимо с њим, ако смо га заливали, листови су пуцали а када нисмо палили систем за наводњавање, листови су се сушили - истакао је Јанковић и додао да је тек од пре недељу дана купус почео да се тражи, а разлог томе је необично топло време за ово доба године. Ранијих година, казао је, купус се продавао већ после 20.октобра,

З. Делић

Фото: С. Шушњевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести