ЗАКУВАО ШЕФ САЛЕ: Дошло време за кисели купус

Хладни дани долазе, треба спремити омиљену зимницу - кисели купус.
Саша Поповић/Рибање купуса
Фото: Саша Поповић/Рибање купуса

Јесен је календарски већ добро загазила у наш живот, дакле, ближи се зима. А за зиму се треба добро припремити.

Уз туршију и ајвар, шта је боље за зимницу спремити него кисели купус?

Прво треба добро одабрати купус који ћете укиселити.

Последњих година, уместо футошког купуса, купујем домаћи купус од комшија пољопривредника из Срема. Проверено је добар, лепо се укисели, не труне и прилично је укусан.

Елем, свако нек одабере шта му одговара.

Фото: Саша Поповић/Кисели купус

Састојци:

60 килограма купуса

1 килограм соли

вода

винобран

Купус очистите од оштећених спољних листова и прљавштине. Скините десетак здравих листова и оставите их са стране.

Припремите кацу, некада су се користиле дрвене, а сада су много практичнија пластична бурад. Буре од 100 литара добро оперите.

Одаберите главице које желите да укиселите уцело и издубите им корен. У те рупе сипајте до врха со. Остатак купуса нарибајте. На сваких десетак нарибаних главица поспите две-три добре шаке соли и промешајте. На дно каце ставите рибанац и добро га утабајте, па на њега ставите један ред главица купуса. Те главице ушушкајте рибанцем и ставите други ред главица. На крају све покријте остатком рибанца, који треба да се утаба, а за то вам је најбоље ако имате дрвени батић, а може да послужи и већа стаклена флаша.

Неки желе да им купус има изразито жуту боју. Да бисте то постигли, ставите шаку кукуруза међу купус пре кисељења.
Фото: Саша Поповић/Спремање купуса

Купус покријте листовима које сте претходно одвојили, све притисните пластичном решетком, коју можете да купите у било којој продавници пластике, и одгоре ставите балон од пет литара воде (уместо некадашњег купусног камена).

Сачекајте да преноћи. Ујутро ћете видети да је купус пустио сок, али потребно је да додате воду, толико да огрезне. Уколико не желите да вам се на купус хвата плесан, додајте једну кесицу винобрана.

За отприлике три недеље ваш купус ће бити кисео, а онда бирајте начин на који ћете га спремити.

Текст и фото: Саша Поповић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести