Орбан и Вучић отворили Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду

НОВИ САД: Председник Србије Александар Вучић и мађарски премијер Виктор Орбан отворили су 89. Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду, чији је овогодишњи партнер Мађарска, а који ће трајати до 27. маја.
d
Фото: Танјуг/Ненад Михајловић

Вучић и Орбан су пре званичног отварања одржали кратак састанак на новосадском сајму, а након обраћања ће обићи излагаче, којих је ове године 1.100 из 21 земље.

Отварању сајма присуствују и министар пољопривреде Бранисалав Недимовић, министар финасија Синиша Мали, покрајински премијер Игор Мировић и други бројни званичници.

Дан земље партнера овогодишњег Сајма - Мађарске биће 23. маја. Мађарска ће се представити на три локације и то у Хали 1 на националном штанду, потом у појединачним наступима још готово 50 компанија, као и у Аули Новосадског сајма и у Новосадском позоришту, где ће представити своје културно наслеђе.

Фото: Танјуг/Ненад Михајловић

Вучић: Хвала Орбану, увек је уз Србију кад је тешко

Председник Србије Александар Вучић захвалио је данас премијеру Мађарске Виктору Орбану на пријатељском и партнерском односу према Србији.

"Велико хвала нашем пријатељу Виктору Орбану, невероватан је напредак односа наше две земље, захваљујући премијеру Мађарске", поручио је Вучић на свом Инстаграм налогу, уз фотографију са отварања Новосадског сајма.

Истако је да је Орбан увек уз Србију када год је тешко и најавио да ће две земље наставити да граде пријатељски и партнерски однос.

Вучић и Орбан су пре званичног отварања одржали кратак састанак на новосадском сајму, а након обраћања медијима кренули су у обилазак излагаче, којих је ове године 1.100 из 21 земље.


Осим привреде, Мађарска ће представити и културно-историјске вредности и гастрономију кроз дегустације специјалитета мађарске кухиње и вина.

Ове године на Сајму ће премијерно наступити и Мароко.


Вучевић: Поносан сам

„Поносан сам што једну од најзначајнијих привредних сајамских манифестација у региону - 89. Пољопривредни сајам у Новом Саду, данас отварају два велика државника - председник Србије Александар Вучић и премијер нама пријатељске земље - Мађарске - Виктор Орбан. Поред Србије и Мађарске још 20 земаља је послало своје излагаче на овај важан догађај. Позивам све да буду наши гости од данас до 27. маја, да заједно уживамо у овом важном међународном окупљању“, објавио је на свом Инстаграм налогу градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

 


 

 

Посетиоци Сајма моћи ће и да виде Изложбу пољопривредне механизације најновије генерације, која ће бити на отвореном простору Новосадског сајма где ће се представити чланице Пословног удружења увозника и извозника пољопривредне механизације.

Пољопривредну механизацију изложиће и фирме из Србије које нису чланице удружења, као и компаније из Италије, Турске, Аустрије, Словеније, Шпаније, Румуније, Бугарске и Чешке.

Најскупљи експонат ове године биће на штанду компаније ИТН Гроуп, а то је самоходни силажни комбајн марке КРОНЕ БИГ Џ модел 680, чија је вредност 450.000 евра.

Фото: Танјуг/Ненад Михајловић

У оквиру пратећег програма Пољопривредног сајма посетиоци ће имати прилику да 21, 22. и 23. маја присуствују јавном оцењивању говеда, коња и оваца.

У среду, 25. маја биће одржан Препонски камп у организацији Коњичког центра "Новосадски сајам", а истог дана и такмичење у препонском јахању, док је 26. маја Дан сточара и дан свечаног уручења признања уз дефиле наградених грла стоке где ће највећа атракција бити бик Велиша.

Фото: Леа Радловачки

Истог дана када је и Дан сточара, 26. маја биће одржана и Фијакеријада.

У организацији Министарства пољопривреде, традиционално у Хали 1А, одржаће се изложба органских производа, производа са ознаком географског порекла и ознаком "Српски квалитет", а биће присутни и произвођачи занатског пива.

Фото: Танјуг/Ненад Михајловић

Генерални спонзор 89. Међународног пољопривредног сајма је ГЛОБОС осигурање, а компанија Ал Дахра је традиционални златни спонзор Пољопривредног сајма.

Радно време сајма је од девет до 19 цасова, док цене појединачних карата као и улазница за колективне посете нису мењане тако да појединацне коштају 600 динара, а у колективним посетама 400 динара по особи.

Фото: Леа Радловачки

Породични дан је у среду, 25. маја, када цела породица са децом до 14 година може да посети сајам уз једну улазницу купљену за 600 динара.

Све купљене улазнице су и купони за учествовање у Поклон-игри у којој су обезбеђена два трактора, расипач, прскалица и приколица.

Фото: Леа Радловачки

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести